lördag 2 december 2023

2a december: Tunisian girl: en bloggares berättelse om den Arabiska våren av Lina Ben Mhenni


Cyberaktivisten Lina Ben Mhenni började blogga 2007 och blev censurerad första gången 2008. Hon bloggade redan om ämnen som kvinnors rättigheter och pressfrihet när upproret blossade upp i Tunisien i december 2010. Då började hon resa runt i landet och dokumentera regeringens kraftåtgärder mot demonstranterna och publicera foton på dem som skadats eller dödats av polisen. Hon bloggade under sitt riktiga namn och vågade rapportera det som Tunisiens officiella media struntade i eller förvanskade, och uppmuntrade andra att inte vara rädda.
Hon använde alla tillgängliga sociala medier sin blogg, Facebook, Twitter, Flickr för att rapportera om revolutionen från dag till dag. Trots det har hon tonat ner sin egen roll i den tunisiska revolutionen och menar att det var en kamp som utkämpades både på gatorna och på nätet.

Lina Ben Mhenni, född 1983, undervisar i engelska på universitetet i Tunis. Hon tilldelades priset Bästa Bloggare vid International Blog awards som annonserades av den tyska radio- och tevekanalen Deutsche Well och nomnierades till Nobels fredspris 2011.
Beskrivning av bokens innehåll hämtad från Bokus.

Den här boken valde jag och Evelina att läsa för vårt läsprojekt Världen runt för Tunnisien.
Det är en kort men intressant berättelse om det motstånd som många Tuniser gjorde mot den tyranniske ledaren Ben Ali och hans anhängare som hon var mitt ibland och dokumenterade och rapporterade om. Hon är en förespråkare för Kvinnors rättigheter och pressfrihet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar