söndag 31 december 2023

Sinnenas tid av Annie Ernaux


2022 års Nobelpristagare i litteratur!

"Sen september förra året har jag inte gjort annat än väntat på en man: att han skall ringa mig eller komma till mig."

En kvinna väntar på en man. Under ett år lämnar hon knappt sin lägenhet, lever bara för deras korta sinnliga möten, dikterade av honom. Allt som varit hennes liv - vänner, arbete, kulturella intressen, intellektuella utmaningar - har reducerats till passiv längtan. Smärtan av att så fullständigt leva för någon annan är oundviklig. Men kanske är det ändå värt det.

Sinnenas tid, som väckte stort uppseende vid publiceringen i Frankrike 1991, är en djärv återspegling av en mogen kvinnas tankar och handlingar - en beskrivning av passionens väsen, bortom alla sociala och kulturella värderingar.

Bokomslag och beskrivning av bokens handling hämtad från Bokus. 

Denna bok valde jag att läsa för att kunna avsluta Kaosutmaningen med att ha läst alla punkter även detta år, det här är  # 31 - för en fransk författare.

Jag vet dock inte riktigt vad jag tänkte om den, var lite bortkopplad i mina tankar då jag lyssnade på den, och jag tänker försöka läsa något annat av författaren utifrån att hon är Nobelpristagare, och jag har ett stort projekt att försöka läsa ett verk från varje författare som fått priset.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar