söndag 17 december 2023

Skriv på! av Elizabeth George I Skriv på! får alla med författarambitioner lära sig hur man bygger upp en roman från grunden. Elizabeth George visar hur man går tillväga när man gör en detaljerad plan för en bok och ger praktiska råd om de olika stegen i skrivprocessen, t.ex. vad man ska tänka på när man bygger upp intrigen, vilka perspektiv man kan använda och hur gestalterna får kött och blod.


Generöst delar hon med sig av sitt kunnande och beskriver hur hon själv brukar göra när hon lägger upp scenerna, skapar personernas karaktärer, bestämmer miljön och hur noggrann hon är med detaljerna för att skapa trovärdighet.

Som exempel använder Elizabeth George inte bara utdrag ur sina egna utan också andra välkända författares verk, bl.a. E.M. Forster, John Irving, Toni Morrison, Stephen King, Ernest Hemingway och Alice Hoffman.

Elizabeth George började sin karriär som lärare och har ägnat åtskilliga år åt att undervisa i skrivarkurser. Hon har en djup insikt i hantverket att skriva och en god berättares förmåga att förmedla denna kunskap. Resultatet har blivit en praktisk och lättillgänglig handbok i konsten att skriva en roman.

Bokomslag och beskrivning av boken innehåll hämtad från Bokus.

Bara för att jag i sommras började skriva en egen roman, eller mera skrev ner vad jag fantiserade om, så har jag blivit mer och mer intresserad av skrivprocessen och har läst några andra böcker tidigare men inte någon som var lika utförlig som den här. Jag gillade sättet Elizabeth George går igenom sin skrivprocess och förklarar för läsaren hur man kan eventuellt lyckas att skriva en roman och bli publicerad. Även om det var några tips jag knaske inte var något som jag kände som om jag ville använda mig av, utan jag är mera en amatör och räknar inte med att bli utgiven, skriver mest för min egna skull. Men om ni är intresserade av vad jag skrivit så här är en länk till det som jag har publicerat här på bloggen redan, det kommer ett lite stycke varje torsdag i Helgfrågan, för er som vill fortsätta hålla koll på vad jag skriver.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar