Amiras man sköts till döds under protesterna mot diktatorn Ben Ali. Mitt i sorgen måste hon påbörja ett nytt liv och försörja sig själv, men grannarna och släkten i den lilla tunisiska byn är ständigt på sin vakt. Vad får man egentligen göra som ensamstående mamma?
Samtidigt ska ett nytt, demokratiskt Tunisien byggas upp – och i den kampen är kvinnors rättigheter i samhället en central stridsfråga. Parallellt med berättelsen om Amira följer vi med demokratikämparna Selma, Meherzia och Mabrouka under tre turbulenta år, från den arabiska vårens gryning och fram till Tunisiens nya konstitution.
Med en närhet utöver det vanliga följer Fanny Härgestam sina huvudpersoner, varav flera är centrala politiska aktörer i det nya Tunisien, under tre år av demokratiskt fotarbete. Tillsammans skapar de ett unikt dokument över den arabiska våren – och en tidlös bild av hur kvinnors rättigheter alltid måste försvaras.
Bokomslag och beskrivning av bokens innehåll hämtad från Adlibris.
En repotagebok från Tunisien valde jag och Evelina att läsa i vårt stora projekt Världen runt, och vi fick mycket politik och insyn i hur kvinnor och även resten av befolkningens rättigheter fick sin plats i den nya grundlagen. Sen var det även en inbick i kvinnornas och människors liv i Tunisen under denna oroliga tid.
Sen tyckte vi bägge att berättelsen om Amira var intressantast, de övriga kvinnorna var lätta att blanda ihop då de alla var mycket representerade i samma politiska sammanhang.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar