onsdag 28 augusti 2024

Orangeriet av Matilde Villegas Wistrand

 

När 15-årige Uno kommer hem från sjukhuset efter olyckan är allt förändrat. Mamma finns inte kvar och pappa Bo kommer aldrig att kunna gå igen. Hur ska det gå med gården nu när Bo inte längre kan arbeta? Betyder det här att ansvaret landar på Uno?

Det är svårt att vänja sig vid pappas rullstol och assistenterna som ska komma och gå. Så kommer Vanja på anställningsintervju, med en stor lucka i sitt CV och med sina egna problem. Hon om någon vet hur det känns att ha ansvar för en sjuk förälder. Och i grannhuset bor tvillingarna Love och Lyra som tar med Uno på hemmafest och låter honom vara precis som han vill.

Orangeriet är Matilde Villegas Wistrands debut, en finstämd ungdomsroman om förändring och förvandling.


Bokomslag och beskrivning av bokens handling är hämtad från Modernistas hemsida. Jag får även tacka förlaget för recensions exemplaret som dök upp i min brevlåda.


Nu har jag läst ut den första boken av de som jag testade i try-a-chapter för ett par veckor sen.

Och denna höll nästan hela vägen, fast den får bara fyra av fem i betyg och inte fem som jag nästan trodde där i början.


Det är en kort berättelse om sorg och utanförskap, men även hur det är att leva i ett samhälle som inte  kanske inte är det allra förstående för de där människorna som är lite mera orginella än den vanliga medborgaren.


Fast jag gillar vad jag läser och skulle ha velat fått mer att läsa om Uno, Vanja och de andra karaktärerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar