lördag 24 augusti 2024

Sommar ( Årtidskvartetten #4) av Ali Smith

 

Den sista delen i Ali Smiths imponerande litterära kraftprov, Årstidskvartetten, handlar om sommaren. I samtiden finner vi Sacha som vet att världen har stora problem. Hennes bror Robert bara är stora problem. Och deras mamma och pappa brottas med stora problem. Samtidigt håller världen på att rasa samman.

I dåtiden finner vi en underbar sommar. En helt annan bror och syster vet att de lever på lånad tid.

Det här är en berättelse om människor i förändring. De är familj, men de tror att de är främlingar. Så, var börjar familjen? Och vad har människor som inte tror de har något gemensamt, gemensamt? Sommaren?

Bokomslag och beskrivning av bokens handling hämtad från Adlibris.

Jag hoppas denna kvartett ändå är rätt fristående då jag/vi (har läst dem tillsammans med Evelina) har missat att läsa #3 Vår, för i den här möter vi karatkärer från både Höst och Vinter och det är faktist lite intressant att få återknyta kontakten med dem.

Vi båda lärde oss lite om andra världskriget och de där lägren som även UK hade för/med tyska medborgare. När vi kollade upp det lite närmare så upptäckte vi att även Sverige och våra nordiska grannar hade läger för politskt oliktänkande och även på grund av ras (alltså mer det som Nazityskland hade). Det är även intressant att läsa om vår nutid, som med COVID tex.

Även om roligt att knyta återbekatskapen med flera karatkärer och nya och att jag lär mig nytt så blir den här boken inte mer än bara bra, en jag gillar men inte mer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar