onsdag 6 juli 2022

Sanningen om fallet Harry Quebert (Marcus Goldman #1) av Joel Dicker

 

New Hampshire, sommaren 1975. En ung kvinna vid namn Nola Kellergan försvinner under oklara omständigheter och hennes förmultnade kropp återfinns inte förrän 2008, trettiotre år senare, när den påträffas nergrävd i den berömde författaren Harry Queberts trädgård. Bredvid Nolas kvarlevor hittar poliserna dessutom en kopia av manuskriptet till Queberts berömda genombrottsroman Roten till det onda. Quebert fängslas och anklagas för mordet, men till hans hjälp kommer hans före detta elev, författaren Marcus Goldman, som också är denna romans berättare och egentliga huvudperson. Tillsammans med polischefen i den lilla staden inleder Marcus en utredning som kommer att bli mer komplicerad än vad någon av de inblandade någonsin hade kunnat föreställa sig. Dessutom börjar han skriva en roman om fallet, en roman som redan innan den publicerats verkar vara på väg att bli en bestseller av sällan skådad kaliber. Romanen bär titeln Sanningen om fallet Harry Quebert …

Denna roman kan beskrivas som en kalejdoskopisk berättelse i flera lager. Den är oavbrutet spännande samtidigt som den hela tiden gäckar läsarens förväntningar. Så fort man tror sig komma nära gåtans lösning händer något som kullkastar alla tidigare teorier. Och en fråga formulerar sig: vem är det som skriver en berättelse, och hur går det egentligen till?

Bokomslag och beskrivning av bokens handling hämtad från Goodreads.

Hade hört bra saker om denna bok innan jag började läsa den, och de införlivades, men jag hade inte riktigt läst vad den handlade om eller hade någon stor koll om vad för bok det var, så det var en överraskning att det är en mord/kriminalhistoria som vi får läsa, och jag gillar tanken på att det handlar även om författare och hur en bok skrivs etc. Jag blir även glatt överraskad av att sanningen inte är den uppenbara och vi blir lurade av en sak som ger en rätt stor twist på handlingen.

2 kommentarer: