söndag 17 juli 2022

Stöld av Ann-Helén Laestadius

 

Som nioåring blir renskötardottern Elsa vittne till hur en man dödar en av hennes renar. Hon hotas till tystnad och blir smärtsamt medveten om att hennes ursprung väcker ett glödande hat.

"Stöld" är en vild och vacker jojk till renskötarlivet, men också en spännande roman om en sällan skildrad verklighet i norr. Där renar tjuvjagas och dödas brutalt och polisen inte utreder brotten. Där spänningarna mellan samer och andra bybor förgiftar generationer.

Hotet mot Elsa förändrar henne för alltid och genom åren bär hon med sig ett lent renöra som en ständig påminnelse. Familjen och släkten kämpar för rättvisa men i det tysta växer en desperation.

Bokomslag och beskrivning av bokens handling hämtad från Bokus.


Den samiska kulturen har alltid intresserat mig så det var underhållande och kunskapsgivande att läsa denna. Sen är det hemskt att läsa om hur rasistiska en del är mot dem och hur fördomar och motsättningar gör att många mår dåligt.

Jag ska säga att jag lyssnade på den och jag hade inte något problem att hålla koncentration och intresset uppe, då jag många gånger kan ha det med en del ljudböcker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar