onsdag 16 oktober 2019

Himlakroppar av Eleanor Catton

Himlakroppar


En hisnande läsupplevelse om guldrushens Nya Zeeland skriven av det litterära stjärnskottet och mottagaren av Man Booker-priset 2013, Eleanor Catton. Året är 1866 och Walter Moody har som så många andra kommit till Nya Zeelands guldgruvor för att söka lyckan. Samma stormiga natt som han anländer stöter han på ett märkligt sällskap bestående av tolv män som har samlats för att i hemlighet diskutera en serie olösta brott. En rik man har spårlöst försvunnit, en prostituerad har försökt att ta sitt eget liv och en enorm förmögenhet att hittats hemma hos en alkoholiserad enstöring. Walter Mody dras snabbt in i ett äventyr som är lika komplext och gåtfullt som stjärnhimlen. Himlakroppar är en andlöst spännande historia i samma klass och format som de stora 1800-talsromanerna. Eleanor Catton tar oss med in i en magisk, viktoriansk värld fylld av häpnadsväckande förvecklingar och oemotståndliga rikedomar. En värld där allting tycks hänga ihop, men där ingenting är vad det till synes vara.
Bokomslag och beskrivning hämtad från Adlibris.

Jag och Evelina valde att läsa denna, då vi fortsatte vår resa världen runt valde vi denna bok då vi skulle besöka New Zealand.
Boken var riktigt bra, även om jag hade hört några recensioner av den då recenten inte gillad den. Sen behövde den ju verkligen fånga intresset när den var så lång som den var, över 1100 sidor, Berättelsen fångar verkligen intresset hela vägen igenom även om de sista 100 sidorna kanske var lite trögare än resten, men de behövdes där i slutet för att berätta alla karaktärers bakhistoria och hur de hörde ihop med varandra.
Jag fascineras av den protistuerade Annas liv och hur har hennes klänningar blivit förvaringsplatsen för allt guld som hittas där. Har det något med den mördade Crosbie eller den försvunne yngligen att göra osv.

Denna bok ingår även i Kaosutmaningen som # 5 en bok som utspelar sig i Australien eller Nya Zeland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar