Sidor

fredag 31 januari 2020

Helgfrågan vecka 5 / 2020

Mia har haft hjälp med helgens fråga denna gång med:
Du är hemma hos någon du tycker om och respekterar. Vilken bok skulle du vilja se på nattduksbordet? Hur skulle du reagera om personen inte hade några synliga böcker alls i sin bostad?
Det verkar ju som om det är en person du känner väl du är hemma hos, då kanske det inte gör så mycket om man inte ser några böcker, för det kan ju finnas i hemmet fast inte i de rum du är i. För just sovrummet är väl inte ett rum du brukar vara i om du besöker någon, även om det var ett ställe jag besökte när jag var hemma hos mina föräldrar, för just se vad de mest mamma läste just nu, alltså för vad som låg på nattduksbordet. 
Sen om vilken bok som låg där, eller hos den fiktive vän vi skriver om här, spelar ingen stor roll, för jag är den som läser över de mesta genrer (även om jag mest läser fantasy/science fiction och deckare) och skulle bara tycka det var roligt att diskutera böcker med nämnda person.

Bonusfrågan gäller sport eller motion för att det på lördag är löpningens dag, just löpningen är inget som intresserar mig, tidigare tyckte jag det var en tråkig form av motion och nu har jag sådana krämpor med min artros och fibromyalgi så jag kan knappt gå, men jag är och styrketränar i stället och även ibland tränar i vattenbassäng.

torsdag 30 januari 2020

Att läsa Lolita i Teheran av Azar Nafisi

Att läsa Lolita i Teheran


När Azar Nafisi i mitten på 90-talet inte längre kunde undervisa vid universitetet i Teheran samlade hon sju kvinnliga litteraturstudenter hemma hos sig en gång i veckan för att studera förbjuden västerländsk litteratur, romaner av Vladimir Nabokov, F Scott Fitzgerald, Henry James och Jane Austen. Den illegala studiecirkeln utvecklades till en motståndscell där allt blev möjligt att ventilera i ljuset av det lästa;  ayatolla Khomeinis repressiva, kvinnofientliga regim, kärlek, frihet i äktenskapet. Azar Nafisis berättelse, hennes kombinerade memoar och litteraturhistoria, ger en inträngande bild av livet i prästernas Iran och nya, oväntade perspektiv på klassiska romaner: Är inte Nabokovs Lolita den ultimata beskrivningen av hur en kvinna bestulen på själva livet sätts i bur, och skildringen av Humbert Humbert, Lolitas vakt, den klarsyntes hämnd på alla totalitära maktutövare? Och hur kan man förstå Austens kärlekskadriljer i Stolthet och fördom  utan att någonsin ha dansat?  Studiecirkeln röjer undan bord och stolar och förvandlas till en danskurs.

 Azar Nafisis och hennes väninnors modiga försvar av läsandet i en litteraturfientlig diktatur framstår dessutom som ett nödvändigt försvar av litteraturen också i en västerländsk mediakultur präglad av självbekräftande konsumtionsläsning, även exilryssen Nabokov tvingades på sin tid att driva en kampanj mot poshlust, som han med ett ryskt ord betecknade smaklösheten  i Västeuropa och USA.
Bokomslag och beskrivning hämtad från Albert Bonniers förlag.

Detta är en faktabok, eller form av memoarer, som jag för länge sen hörde talas om och kände att jag ville läsa, sen dröjde det länge innan jag började läsa den, i mitten av förra året och sen tar enda till nu i januari, innan jag har läst ut den.
Det är intressant att läsa om hur det är under nittiotalet i Iran få reda på hur regimen ändras och då speciellt för kvinnorna. 
Men att många kvinnor försöka leva det liv de vill och försöker revoltera så gott de kan utan att råka alltför illa ut.
Sen kan jag gilla deras sätt att läsa klassiker som regimen inte gillar, där det är mycket av vår västvärld som skildras etc. Gillar att se hur på en lektion har en rättegång för boken Den store Gatsby av Fitzgerald.

Denna bok ingår även i Kaosutmaningen #40 - ett verb i titeln.

All systems red (The muderbot diaries #1) av Martha Wells

All Systems Red


In a corporate-dominated spacefaring future, planetary missions must be approved and supplied by the Company. Exploratory teams are accompanied by Company-supplied security androids, for their own safety.
   
   But in a society where contracts are awarded to the lowest bidder, safety isn't a primary concern.
   
   On a distant planet, a team of scientists are conducting surface tests, shadowed by their Company-supplied `droid - a self-aware SecUnit that has hacked its own governor module, and refers to itself (though never out loud) as "Murderbot." Scornful of humans, all it really wants is to be left alone long enough to figure out who it is.
   
   But when a neighboring mission goes dark, it's up to the scientists and their Murderbot to get to the truth.
Bokomslag och beskrivning hämtad från SF bokhandeln.

Lyssnade på denna som ljudbok för ca 1½ år sen, och tänkte innan jag ska fortsätta att läsa följande delar att jag behövde läsa om den för att minnas vad denna handlade om, och när jag gjorde det så upptäckte jag att jag mycket väl mindes mer än vad jag trodde. 
Vad jag upptäcker är att jag har ökat min tolerans för att hänga med i en bok om jag höjer uppspelningshastighetn, för förra gången skrev jag att det tog mig tre timmar att lyssna på den och denna gång lyssnade jag på 1 timme och 45 minuter på den.
Ska försöka att snart läsa de övriga delarna för jag är nyfiken på att se vad som ska hända i dem.

Hett i hyllan vecka 5 / 2020

Monika skriver så här om Hett i hyllan:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Bokrean, 2018, då fick jag för mig att kolla in ett förlag med kristen litteratur för att se vad de hade för intressant på bokrean, och köpte några, som jag sen aldrig läste, skulle vara dags att göra det snart...

Upprättelse och helande - Birgitta Sjöström AasaKänner du dig sårad? Gör själen ont? Har du svårt att bryta nega­tiva tanke- och beteendemönster? Sitter du fast i någon synd? Bär du på oförlåtelse och bitterhet? Oavsett hur dina behov­ ser ut finns det en väg framåt – en väg till upprättelse och helande, och denna bok kan bli ett bra redskap i den processen. Birgitta Sjöström Aasa har stor erfarenhet av själavård och att hjälpa­­ människor på vägen till frihet, upprättelse och helande. I denna­ kärnfulla bok delar hon på ett begripligt sätt med sig av sina erfaren­heter och sin kunskap i ämnet. Kapitlen har följande rubriker: • Vår bild av Gud • Vår bild av oss själva • Våra sår behöver Guds läkedom • Våra synder behöver Guds förlåtelse • Vår bundenhet behöver Guds frihet • Vårt andliga betryck behöver Guds befrielse • För den här världens skull Denna bok är skriven för alla dem som är i behov av helande och upp­rättelse – oavsett var man befinner sig i processen – men också för dem som känner en kallelse att hjälpa andra. Boken passar för enkild läsning men är också utmärkt att läsas i grupp. I slutet av varje kapitel finns frågor för eftertanke och en bön.


onsdag 29 januari 2020

En shopaholic (#8) i Las Vegas av Sophie Kinsella



En shopaholic i Las Vegas (pocket)
Beckys pappa Graham och hennes bästa väns man, Tarquin, har försvunnit från Los Angeles. Efter sig lämnade de endast ett meddelande om att "det är något de måste göra". Beckys mamma och väninnan Suze är övertygade om att de döljer något - och att de befinner sig i fara.

Hela gänget, inklusive Beckys man Luke och dotter Minnie, tränger ihop sig i en husbil och ger sig iväg mot Las Vegas på jakt efter de två männen. Becky är fast besluten om att gå till botten med sin pappas försvinnande. Och hon kommer på den bästa, mest briljanta planen någonsin! Men tyvärr är hennes gamla fiende Alicia "Bitchington" med på resan, och beter sig precis lika nedlåtande som vanligt. Inte nog med det, hon utgör även ett hot mot Beckys vänskap med Suze.
Bokomslag och beskrivning hämtad från Bokus.

Har läst denna serie om Becky, som är en shopaholic länge, och även denna bok fångar mitt intresse och ger mig stor läsglädje. Jag gillar Kinsellas humor blandat med lite mystik och dråpliga händelser etc.
Fast jag kan lätt få för mycket om jag läser flera ur denna genrer alltför ofta, så nu får det allt dröja ett tag tills nästa gång.
Men jag ser ändå fram emot att läsa nästa bok om Becky och hennes familj och nära vänner, för upplever att denna var en av de bättre i serien.

Denna bok ingår i Kaosutmaningen # 23 - en kvinnlig huvudperson.

tisdag 28 januari 2020

Tisdagstrion - Bokomslag i min favoritfärg

Ugglan & boken efterfrågar bokomslag i vår favoritfärg denna gång i tisdagstrion.
Min favoritfärg är grön, precis så där vårgrön som just bokomslaget till Dvalan är, och det var den som dök upp i mitt huvud så fort jag började tänka på vilka böcker som jag kunde ha med i trion. Sen övriga fick jag kolla upp och tänka efter vilka jag skulle välja.




  1. Dvalan av Camilla Grebe
  2. Färgernas ljud av Jimmy Liao
  3. Ormen i Essex av Sarah Perry 

måndag 27 januari 2020

Läsrapport vecka 4 / 2020

Till minne, då det idag är förintelsens minnesdag.
20/1 
35 sidor ur The hero of ages av Brandon Sanderson
28 sidor ur Att läsa Lolita i Teheran av Azar Nafisi

21/1
41 sidor ur The hero of ages 
33 sidor ur Att läsa Lolita i Teheran
144 sidor ur All systems red av Martha Wells (utläst)

22/1
53 sidor ur The hero of ages
130 sidor ur Att läsa Lolita i Teheran (utläst)

23/1 
45 sidor The hero of ages
54 sidor ur Hobbiten av J R R Tolkien

24/1 
47 sidor ur The hero of ages
25 sidor ur Hobbiten

25/1
47 sidor ur The hero of ages

26/1
49 sidor ur The hero of ages


Sammanlagt denna vecka
lästa sidor 731
utlästa böcker 2

Sammnalagt januari
lästa sidor 2973
utlästa böcker 8

Sammanlagt i år
lästa sidor 2973
utlästa böcker 8

söndag 26 januari 2020

Min bokresa # 74 - att läsa om böcker

Bildresultat för läsa böcker


Ska nämna mina "all-time" böcker att läsa om är Hungerspelen av Suzanne Collins. Sen har jag även läst om Jane Austens Stolthet och fördom, ett antal gånger även om det inte är en av mina favoritböcker eller ens Austen favorit eller klassikerfavorit.

Är ni sådana som väljer att läsa om böcker, och i så fall varför?

Jag kan säga att just nu läser jag om Hobbiten, eller bort och hem igen av J R R Tolkien, och första gången läste jag den i den gamla svenska översättningen då under namnet Bilbo (om det var något mer kommer jag inte ihåg nu) då jag var i de yngre 20 års åldern. Ska säga att jag minns inte jättemycket av vad jag läste då, så för mig känns det nästan som en helt ny läsupplevelse.

Ska nu de kommande månaderna läsa Ringens brödraskap också i den nya översättningen och första gången läste jag ju i den gamla som då började med Sagan om ringen etc, och minns inte mer av dem precis, för när jag läste dem var jag i 15 års åldern och det är 35 år sen.

Andra klassiker som Jane Eyre och Svindlade höjder läste jag när jag var i de övre tonåren och har bara stora drag i minne av dem, för att komma ihåg lite bättre har jag nu för tre och två år sen läst dem som serie-album. Fast jag känner lite för att läsa om dem fast som med Stolthet och fördom är det ju inte några klassiker som direkt är några som jag skulle kalla mina favoriter, så det tar emot.
Men om det så nu var runt 35 år sen jag läste dem så kanske jag inte tänker samma sak om dem nu.

För jag läste även om Dumas De tre musketörerna för två år sen, och gillade den inte alls lika mycket som jag gjorde då jag läste den i övre tonåren. Så Bronte systrarnas romaner kanske skulle förvåna mig åt det bättre hållet om jag läser om dem.

Men ibland tar det emot att läsa om böcker just för att man inte har någon stor läsupplevelse med böckerna första gången, speciellt inte då det finns så många nya och nygamla böcker jag vill läsa som jag inte har läst.

Sen undrar jag om man kan räkna med att jag läser om Harry Potter nu, då jag denna gång har valt att läsa dem i originalspråket, engelska, mot första gången då de kom ut på svenska. Ska ju säga att jag då inte minns så mycket av handlingen nu när jag läser dem ca 20 år senare.

Ni får gärna dela med er av era tankar angående detta ämne, på egen blogg eller i kommentarerna.

Om ni är intresserad av tidigare bokresor finns de här.

lördag 25 januari 2020

Pågående läsning #167 plus vad jag hört och sett på i veckan

Läsningen denna vecka har flutit på bra, jag har lyckats med att avsluta en bok som har funnits i denna hög i flera veckor, hoppas att även kunna avsluta The Grand man i veckan som kommer plus Hobbiten.
Skulle inte skada om jag även skulle kunna lyckas att göra samma sak med Bergtagen men det kommer nog inte att ske.

I veckan har jag även sett på tv-serier förutom booktube, som The blacklist, Riverdale, 13 reason why och Orphan Black.

Har lyssnat på en ljudbok, även om det var en kort en. Sen har jag lyssnat på några poddar som Potterles, Podcasturbia´s The Blacklist podcast, Blacklist podcast, Clone club: an Orphan black podcast, Orphan black podcast, Riverdale after dark och The Riverdale Register.

fredag 24 januari 2020

Helgfrågan vecka 4 / 2020

I veckans helgfråga har Mia fått hjälp med frågan som lyder så här:

Många böcker blir idag filmatiserade, vilka böcker skulle du önska blev film/tv-serie?
Har inte riktigt tänkt på frågan tidigare, men nu efter ungefär en halv dags tänkande så tror jag mig kunna ge ett svar.
Har tänkt när jag har läst Emelie Schepps thriller känt som de är som att läsa en actionspäckad spänningsfilm så de tror jag skulle passa bra som filmer.
Däremot Lucinda Rileys stora släkthistoria-serie De sju systrarna skulle passa bra som en TV-serie med både många avsnitt per säsong och flera säsonger, för jag skulle vilja se den exotiska upplevelse det säkert skulle bli, utspridd över hela världen och även se historiska personer och händelser utspelas framför ögonen på en.

Däremot har jag inget svar på Bonusfråga: Några böcker blir film 2020, är det någon du tänkt se? för jag har ingen aning om vilka det är som kommer ut i år.
Hmm, 5 minuter senare kommer jag på en film som jag såg en trailer på för ca 1 månad sen, som jag blev intresserad av för det verkade vara så mycket humor i den, och det var Emma, baserad på Jane Austens bok.

torsdag 23 januari 2020

Hett i hyllan vecka 4 / 2020

Då blir det dags för Hett i hyllan, Monika skriver så här om dessa inlägg.

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Bokrean, 2018, då fick jag för mig att kolla in ett förlag med kristen litteratur för att se vad de hade för intressant på bokrean, och köpte några, som jag sen aldrig läste, skulle vara dags att göra det snart...

Läs om Daniel vars bok skulle vara förseglad till ändens tid

I denna utläggning av Daniels bok i Bibeln får vi följa Daniel och hans omtumlande erfarenheter av både lejon, änglar och mörka krafter. Dessutom lyfts det allvarliga budskapet om ändens tid fram med både humor och skärpa. Författaren Sven Almkvist tecknar en fascinerande bild av en man som trots fångenskap i ett främmande land och omgiven av politiska maktmänniskor lyckas förena gudagivna förmågor med en orubblig karaktär. Genom den respekt det förde med sig kunde han påverka makthavarna i sin samtid och ge övernaturlig insikt om världshistoriska skeenden.

"Daniels bok är unik genom att vara så detaljerad i sina framtidsförutsägelser. Ja, mer än någon annan bok i Gamla testamentet avslöjar den när, var och hur Messias skulle framträda och vilka konsekvenser det skulle få. Att räkna ut tider och stunder är kontroversiellt, jag vet det, men med facit i hand kan vi nu med häpnad konstatera hur exakta Daniels uppenbarelser var. Ja, faktum är att det är först nu, mot bakgrund av all den tekniska och politiska utvecklingen vi varit med om det senaste århundradet, som vi allt klarare kan förstå Daniels boks förutsägelser om den sista tiden. En tid då hela världen ska växa samman under ett och samma politiska och ekonomiska system. Kanske var det just därför ängeln, i sin sista uppmaning till den då 85-åriga gudsmannen, i bokens sista kapitel sa: 'Men du, Daniel, göm dessa ord och försegla denna skrift till ändens tid. Många skall forska i den och kunskapen skall bli stor' (Dan 12:4). Vill du följa med mig och, som ängeln sa, forska i denna skrift? Kunskapen kommer definitivt att växa till och bli större. Och framför allt respekten för Gud och hans Ord." - Ur författarens inledning

Sven Almkvist är en uppskattad bibellärare med en rak och tydlig förkunnelse av Bibelns ord. Författaren har tidigare varit ledarskribent på tidningarna Dagen och Trons Värld. Som en av grundarna av församlingen Stockholm Karisma Center fick han på nära håll uppleva både expansiv församlingstillväxt och hur mänsklig svaghet och synd kunde rasera en av de senaste årtiondenas mest framgångsrika församlingsplanteringar. Detta är författarens tredje bok. Den första, Allt är möjligt, gavs ut på Normans förlag och har sålt i flera upplagor.

onsdag 22 januari 2020

Bokserier jag håller på att läsa

Bildresultat för böcker


Ännu ett inlägg om de bokserier jag håller på att läsa, och detta inlägg ska jag säga har tagit tid för mig att skriva, och jag har inte bara tagit med de serier jag läste och/eller påbörjade förra året utan det finns några som har flera år på nacken sen jag sist läste en del ur serien. Men om jag minns dem och skrev dem i detta inlägg så är det ändå aktuella och jag vill fortsätta läsa i just den serien, även om jag är mer fundersam över några och de har jag ju listat så det framgår. så alla i detta inlägg står i fallande ordning som jag är intresserad av att läsa dem. De delar jag ännu har kvar att läsa kommer jag skriva i fetstil.
En del serier är inte kompletta än utan författarna håller på att skriva på dem så de har jag ju ingen chans att kunna avsluta i år, men de står med så jag har koll på dem och när det blir aktuellt kan avsluta senare.

Nu har jag en förhoppning om att kunna avsluta minst 12 av dessa serier i från detta inlägg eller detta, där jag har skrivit om vilka serier jag läser tillsammans med Evelina

Har även kommit på att jag måste nog göra en till inlägg i denna serie om bokserier jag läser, och det är om alla deckare/thriller bokserier jag läser.

De som jag bara har en del kvar att läsa och som förhoppningsvis kommer att bli lästa i år, är;
  • Rött uppror, Gyllene sonen, Morgonstjärnan - Pierce Brown (hann har även påbörjat en ny trilogi)
  • De odödliga - Alyson Noel (Evermore, Blå måne, Skugglandet, Svart eld, Nattstjärna och För evigt)
  • Delerium, Pandemonium och Rekwiem av Lauren Oliver
  • Engelforstrilogin (Cirkeln, Eld och Nyckeln) av Sara Bergmark Elfgren & Mats Strandberg
Där jag har två eller fler delar kvar att läsa och de jag helst vill läsa är högst upp i listan
  • Harry Potter- serien håller jag på att läsa om på engelska denna gång och har bara Harry Potter and the half blod prince och Harry Potter and the deathly hollows kvar att läsa
  • A thousand pieces of you, Ten thousand of skies above you och A million worlds with you
  • Spellslinger, Shadowblack, Charmcaster, Soulbinder, Quenslayer och Crownbreaker av Sebastien de Castell
  • De sju systrarna, Stormsystern, Skuggsystern, Pärlsystern, Månsystern av Lucinda Riley, denna serie tror jag ska få sammanlagt två titlar till verkar som the Sun Sister utkom i oktober förra året)
  • A darker shade of magic, A gathering of shadows och A conjuring of light av V E Schwab
  • Miss Peregrinnes home for perculiar children ( har läst den första original trilogin och har nu påbörjat på fortsättnings trilogin) Dagarns karta, The Conference of the bird (precis utkommen på engelska, och ska väl även komma en tredje del i framtiden)
  • Phillip Pullman nya uppföljande serie till Guldkompassen som jag har läst Lyras färd och sen har nu nyligen bok två kommit ut The Secret Commonwealth och sen kommer väl även del tre om något/några år.
  • Life1ik3, Dev1at3 och Truel1f3 av Jay Kristoff
  • Wayfares (A long way to a small angry planet, A closed and common orbit, Record of a spaceborn och ???) av Becky Chambers (verkar som det även ska komma en del nu under 2020)
  • Robin Hobb, här vet jag inte hur jag ska säga att jag läser, för det första skriver ju författaren trilogier eller 4 böcker lång serie (The Realm of the Elderings) som är en lång sammanhållande serie, för det andra läste jag den första (Berättelsen om fjärrskådarna) trilogin för 20 år sen, ev även läste någon eller flera böcker ur tredje (den gyllene mannen) trilogin, och nu för något år sen påbörjade jag trilogi nummer två (Handelsmännen och de magiska männen). Så istället för att fortsätta med att läsa sista delen Ödets skepp ur trilogi nummer två, börja läsa från början igen för att jag inte minns allt.
  • Rick Riordan, ännu en författare, som har skrivit många serier som verkar hänga ihop mer eller mindre, där jag har läst Percy Jackson och Olympens hjältar, där jag skulle vilja läsa trilogierna om Magnus Chase och Apollon.
  • Nevermoor-serien (Morrigan Crows magiska förbannelse, Wundersmeden och Hollowpox: The Hunt for Morrigan Crow) av Jessica Townsend (tredje boken utkommer nu i original i februari)
  • Poppy Pym & faraos förbannelse, Poppy Pym & den förbannade pjäsen, Poppy Pym & smugglarens hemliget av Laura Wood (en fjärde bok finns ännu ej översätt ev kommer fler delar i serien).
  • Havsfolket (Djupgraven, Sjörök och Mareld) av Camilla och Viveca Sten
  • Idijärvi-trilogin ( Middagsmörker, Gryningstjärna och Midnattsljus) av Charlotte Cederlund
  • Maze Runner (I dödens labyrint, I vansinnets öken, I dödens stad, I solstormens spår och Dödlig kod) av James Dashner
  • Sarah J Maas - Glastronen, Midnattskronan, Eldens arvtagare, Skuggornas drottning, Stormarnas Imperium, Tower of dawn  och Kingdom of ash. (Alla delar ännu inte översätta till svenska)
  • Cassandra Clare, ännu en till författare som har skrivit många olika serier i en sammanhängande Shadowhunter- serie. Där jag håller på att läsa mig igenom delarna i kronologisk ordning som författaren skrivit dem. The mortal insturments ( Stad av skuggor, Stad av aska, Stad av glas, Fallna änglars stad, Förlorade själars stad och Himmelska eldens stad) och The Infernal Devices ( Clockwork Angel, Clockwork Prince och Clockwork Princess). Plus att jag vill läsa noveller och följande serier i Shadowhunters.
  • Martha Wells - All system red, Artificial condition, Rouge Protocool och Exit Strategy
  • Samantha Shannon - Drömmfångaren, The mime order, The song rising och ??? (bara första delen är översätt till svenska, och en till del i serien ska komma ut 2020)
  • Temeraire (Hans majestäts drake, Jadetronen, Svartkrut och eld, Elfenbensriket, Örnarnas triumf, Tongeus of serpents, Curcible of gold, Blood of tyrants och League of dragons) av Naomi Novik (alla böcker är inte översätta till svenska tror jag och jag vet inte om bokserien är avslutad eller inte)
  • Susan Ee - Änglafall, Världen efter och End of days. (sista delen är inte översatt till svenska)
  • Parasol Protectorate ( Soulless, Changeless, Blameless, Heartless och Timeless av Gail Carriger (De tre första delarna läste jag för längesen översätta till svenska, men har sen väntat på att få läsa de följande delarna men aldrig kommit till det, och nu har jag skaffat de tre första i Manga verisionen för att uppdatera mig innan jag läser de två sista delarna) 
  • Children of blood and bone (Solstenen, Children of virtue and venegace ) av Tomi Adeyemi (denna serie har bara första delen översatt till svenska och del två har precis kommit ut i original)
  • Three dark crowns, One dark throne, two dark reigns och Five dark fates av Kendare Blake
  • Hanna-serien (Kaninhjärta, Fågelbarn och Rävsång) av Christin Ljungquist
  • Warriors första profetian (Ut i det vilda, Eld och is, Hemligheternas skog, Stormen kommer, Det svåra valet och Ödets timma) av Erin Hunter ( det finns även en fortsatt serie som heter den nya profetian)
  • Palliser serien (Kan du fölåta henne?, Phinneas Finn, The Eustace diamonds, Phinneas redux, The Prime minister och The Duke´s children) av Anthony Trollope (är osäker om mer än första boken finns översatt till svenska)
  • Röd drottning, Glassvärdet, Kungens fånge och Krigsstorm) av Victoria Aveyard
  • Iskari (The last Namasara, The caged queen och The skye weaver) av Kristen Ciccarelli
  • Berättelsen om blodet (Ondvinter, Eldbäraren, Förbundsbryterskan och Frostskymmning) av Anders Björkelid (fast det var längesen jag läste denna serie och är inte helt klar på om det är bara sista delen jag har kvar att läsa)
  • Wormword-trilogy (Rosewater, The Rosewater Insurrection och The Rosewater Redemption) av Tade Thomson
  • Pretty little liars (Lögner, Felfri, Perfekt, Otroligt och Syndig) av Sara Shepard (det är de fem böckerna som är översatt till svenska jag har läst, det finns nio sammanlagt)
  • Såret (Mitt hjärtas oro, Olycksbarnet och Inför hans blick) av Malou von Sivers
Några serieromaner/grafiskaromaner/bildromaner (där de jag helst vill läsa befinner sig högre upp i listan)
  • Amulett läst tom vol 7
  • The Walking dead läst tom vol 19 på svenska (vol 20 finns även översätt men sen är det att läsa på engelska som gäller)
  • Monstress, läst tom vol 2
  • Avatar, the last airbender läst tom vol 3
  • Giant Days läst tom vol 1
  • Lumberjeans läst tom vol 1
  • Deadly class läst tom vol 1
  • RatQueens läst tom vol 2
Några serier jag inte är så säker om jag kommer att avsluta, men de är serier jag håller på att läsa
  • Outlander av Diana Gabaldon (Främlingen, Slända i bärnsten, Sjöfararna,Trummornas dån, Det flammande korset, Snö och aska, Som ett eko och Skuggan av ett svek)
  • The gilded wolves, The Silvred serpents, ??? av Roshani Chokshi
  • Kampen om Lomere (Syndaätarens dotter, The sliping prince och The Scarecrow queen) av Melinda Salisbury
  • Monsterumologen, Wendigons förbannelse, The isle of blodd och The final descent ) av Rick Yancey
  • Systrarna och kärleken (När drömmen slår in, När äventyret börjar och När framtiden ljusnar) avSofia Fritzson
  • Splintered, Unhinged och Ensnared ) av A G Howard
  • Tidsväktarna av Leif Jacobsen & Mats Lerneby ( har ingen aning om hur många delar denna serie ska innehålla har läst de tre första: Häxan och liljan, Den sista väktaren och Trollkarlen)
  • The Dragori (Clokaed in shadow, Prince of flames och Poisned in light) av Ben Alderson
Ett par serier jag inte har någon aning om det kommer att komma flera delar i och/eller när i så fall det sker:
  • Norra Latin? av Sara Bergmark Elfgren
  • Saga? (har läst tom vol 9) av Brian Vaughn och Fiona Staples
  • Intergalaktiska akademin? av Anna Jakobsson Lund

tisdag 21 januari 2020

Tisdagstrio - öar

Ugglan  & bokens tisdagstrio handlar om öar denna gång. Jag har valt både små och stora öar.

Doktor Moreaus ö - Översättning Roland AdlerberthHimlakroppar

Doktor Moreaus ö av H G Wells
Himlakroppar av Eleanor Catton
Names for the sea av Sarah Moss

måndag 20 januari 2020

Czentes Omega ( Intergalaktiska akademin #1) av Anna Jakobsson Lund

Czentes Omega (häftad)
Är du beredd att offra din sista chans för att rädda någon annan?

På Intergalaktiska akademin för elever med särskild problematik får unga tjuvar, mordbrännare och bedragare möjlighet att komma tillbaka till samhället. För att klara sig måste de visa att de har lämnat sitt gamla liv.

Men när fem elever upptäcker ett hot på akademin tvingas de in i en kamp där de inte kan lita på någon. Deras enda alternativ är att använda kunskaper som de gjort allt för att glömma.
Bokomslag och beskrivning hämtad från Bokus.

Eftersom jag och Evelina läste författarens Systemet-trilogin och gillade den förra året, så ville vi gärna utforska mer av Anna Jakobsson Lunds författarskap och valet föll på denna science fiction. Och oj vad bra den var, det är en gedigen uppbyggnad av en värld och aliens som gör mig mäkta förundrad, plus att den har en bra handling som gör att jag vill fortsätta läsa fortsättningen snarast så snälla Anna skriv klart den.

Denna bok ingår även i Kaosutmaningen # 38 - En YA bok

Läsrapport vecka 3 / 2020



Bildresultat för läsa böcker13/1
45 sidor ur Bergtagen av Thomas Mann

14/1
47 sidor ur Czentes Omega av Anna Jakobsson Lund
106 sidor ur En shopaholic i Las Vegas av Sophie Kinsella

15/1
53 sidor ur Czentes Omega

16/1
53 sidor ur Czentes Omega (utläst)
63 sidor ur En shopaholic i Las Vegas
62 sidor ur Hobbiten av J R R Tolkien

17/1
50 sidor ur The hero of ages av Brandon Sanderson
162 sidor ur En shopaholic i Las Vegas (utläst)

18/1
52 sidor ur The hero of ages
23 sidor ur Att läsa Lolita i Teheran av Azar  Nafisi

19/1
26 sidor ur The hero of ages
103 sidor ur Att läsa Lolita i Teheran

Sammanlagt denna vecka
lästa sidor 845
utlästa böcker 2

Sammnalagt januari
lästa sidor 2242
utlästa böcker 6

Sammanlagt i år
lästa sidor 2242
utlästa böcker 6

söndag 19 januari 2020

Min bokresa #73 - Favoritförfattare eller blivande favoritförfattare?

Relaterad bild
Detta är en mysig bild på Alice Munro som har vunnit nobelpriset i litteratur och räknas som en av de bästa novellförfattarna som finns, jag har läst två av hennes novellsamlingar och gillade dem bägge. Sen vet jag inte om jag skulle kunna kalla henne en av mina favoritförfattare men hon är i alla fall min favoritnovellförfattare. 

En annan författare jag har läst många böcker av och gillar och håller just nu på att läsa är Sophie Kinsella, även om den genren hon skriver inte är min favoritgenre så gillar jag hennes böcker.

Nu börjar jag fundera över när kan man kalla en författare för sin favoritförfattare, och man kan ha flera författare som sin favorit?

Jag har läst allt som Marissa Pessl (Fördjupade studier i katastrofysik, Nattfilm och Neverworld) gett ut och gillat allt jag läst av henne och ser framemot att läsa mera av henne - så henne kallar jag en av mina favoritförfattare.

En annan författare som jag ser framemot att läsa det hon ger ut är - Elly Griffiths - även om allt jag läst av henne ingår i Ruth Galloway-serien. Ser framemot både läsa mer ur den serien och även annat hon har skrivit.

Nu går jag vidare till när man skulle kalla en författare sin favoritförfattare - för jag har flera författare där jag har läst en till några böcker av och gillat att läsa det jag läst, och vill läsa mera av för jag kan tänka mig att jag kommer att gilla det jag kommer att läsa. Och det är följande
  • Peter Hoeg har läst Fröken Smillas känsla för snö och Effekten av Susan, planerar att läsa Genom dina ögon, sen har han gett ut fler böcker som jag tänker läsa någon gång i framtiden.
  • Emma Donoghue, har läst både Room och Miraklet och vill läsa fler av hennes böcker
  • Jessie Burton, har läst Miniatyrmakaren och planerar att läsa Bekännelsen, sen finns det fler böcker utgivna som jag kan tänka mig vilja läsa.
  • Diane Setterfield har läst Den trettonde historien och planerar att läsa tex Once upon a river.
  • Kjell Westö har läst Hägring 38 och Den svavelgula himlen och vill prova på att läsa fler av hans böcker.
  • Frances Hardinge har läst Gökungen och vill läsa Lögnernas träd och De dödas skuggor
  • Sarah Waters har läst Främlingen i huset och Nattvakten och vill prova att läsa flera av hennes böcker
  • Markus Zusak har läst Boktjuven och Ingenting mindre än ett mirakel och vill läsa flera av hans böcker.
  • Maj-Gull Axelsson har läst Aptrilhäxan, Is och vatten, vatten och is och vill läsa fler av hennes böcker.
  • Matt Haig har läst några av hans barnböcker och vill prova att även läsa några av hans böcker riktad mot vuxna.
(Har kunnat länka till de recensioner jag har skrivit under tiden jag har haft denna blogg men många av böckerna har jag läst innan hösten 2016 så jag har inte några skrivna recensioner på de böckerna)

Skulle vara intressant att höra era tankar om detta ämne lämna gärna en länk eller kommentar i kommentarerna.


lördag 18 januari 2020

Pågående läsning # 166 + plus vad jag sett och hört på

Ännu en vecka då läsningen har gått sisådär, jag har läst och avslutat böcker i veckan, men har påbörjat många nya och har ändå flera som finns kvar i min pågående läsningshög ännu som jag skulle vilja avsluta snarast, förhoppningsvis nästa vecka.

Sett på förutom booktube denna vecka är: Orphan Black, 13 resan why och Blacklist.

Om de olika tv-serierna jag har sett på har jag lyssnat på poddar om som: Clone club:an Orphan black podcast, the Orphan black podcast, PodCasturbia´s The Blacklist podcast och Backlist podcast.

fredag 17 januari 2020

Systrars öde (Systrarna Cahill #3)

Systrars öde (inbunden)


Febern skördar offer i New London och Cate skulle kunna bota människor, men inte utan att avslöja sin kraft för Brödraskapet och själv riskera livet. De har redan avrättat många misstänkta häxor.

Som om det inte vore nog måste Cate dessutom försöka få Finn att minnas vad de hade tillsammans. Efter Mauras svek har Finn inget minne av Cate längre. Och Tess syner blir allt starkare, profetian om att en Cahillsyster kommer att döda en annan verkar inte längre osannolik.

Sista delen i trilogin om systrarna Cahill är full av romantik, magi, spänning och oanade vändningar. Böcker att sträckläsa!
Bokomslag och beskrivning hämtad från Bokus

Börjar starkt nu på det nya året, en avslutad trilogi. Denna del är lika snabbläst och fångar mitt intresse med en gång så jag bara flyger igenom sidorna.

Kan inte skriva så mycket för att det är tredje och avslutande delen, mera än att den är läsvärd om man gillar att läsa om starka kvinnor som jobbar mot ett bättre samhälle där många män är bakåtsträvare och även farliga om de förstår vem du är.

torsdag 16 januari 2020

Hett i hyllan vecka 3 / 2020




Dags för hett i hyllan och så här skriver Monika om denna inläggsserie:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Jag har ju länge haft en förhoppning att kunna läsa i alla fall minst ett verk av varje noblepristagare i litteratur, så jag köpte denna för ett par år sen, däremot har jag ännu inte läst den...

Berättelsen om Mowgli, människoungen som växte upp hos vargarna, är ett av världslitteraturens förnämsta verk.
Bildresultat för djungelboken kiplingMowgli räddades som liten från Shere Khan, tigern med de gnistrande ögonen. Han uppfostras enligt Djungelns lag och lär sig jaga och tala djungelvarelsernas olika språk. Men Mowgli är människa, och efterhand förstår han att han måste återvända till de sina. Han måste dock först möta sin fiende - Shere Khan - i en strid mellan tankens kraft och kroppslig styrka för att upptäcka vem som är djungelns egentlige kung. Förutom berättelserna om Mowgli innehåller Kiplings tidlösa samling också andra klassiska historier, bland dem RIKKI-TIKKI-TAVI, DEN VITA SÄLEN och ELEFANTERNAS TOOMAI. En rik och mångsidig fabel om människor och djur som bländar fantasin med sin inlevelseförmåga och äventyrsglädje. Favoriterna bland Kiplings djur levandegörs i de strålande illustrationerna av den prisbelönte australiensiske konstnären Robert Ingpen.

Rudyard Kipling föddes i Bombay 1865. Han utbildade sig i England, men återvände i vuxen ålder till Indien för att jobba som journalist. Här åstadkom han berättelser och texter som gjorde honom till en litterär celebritet när han återvände till England 1889. DJUNGELBOKEN publicerades 1894 och kom till under de år han och hans hustru bodde i Vermont. Boken blev snabbt en internationell barnboksklassiker. Hans bofasta punkt blev till slut Sussex i England, dit han alltid återvände efter alla många och långa resor i skrivandets tjänst. Bland annat rapporterade han från Boer-kriget i Sydafrika. Kipling har fått en mängd priser för sitt författarskap och 1907 tilldelades han Nobels litteraturpris.

onsdag 15 januari 2020

Bokserier jag håller på att läsa tillsammans mede Evelina som vi vill läsa klart 2020

Bildresultat för Bok


Förra året lyckades jag verkligen läsa och avsluta en hel del av de bokserier jag har hållit på att läsa, så jag hoppas att även detta året lyckas med samma lyckosamma trend. Först tänkte jag skriva alla de serier jag hade påbörjade i detta inlägg men kom fram till att det var alltför många så jag delar upp detta inlägg, så nu kommer bara de serier jag läser tillsammans med Evelina (de delar som är olästa kommer att vara i fetstil)

Tillsammans med Evelina har jag läst ett par som vi gärna vill avsluta i år
  • Stephanie Garbers - Caraval, Legend och Finale (originaltiteln, vet ännu inte vad den ska kallas på svenska)
  • Brandon Sanderson - Mistborn trilogin (Det sista riket, Uppstigandets brunn och Heros of Ages)
  • Jay Kristoff - Nevernight, Godsgrave, Darkdawn
  • Saaba Tahir - Askfödd-serien (Askfödd, Eldmärkt, Nattbäraren) (tror att det finns nu fyra delar i denna serie men är inte helt säker)
  • Neal Shusterman - Scythe, Thunderhead och The Toll
  • George R R Martin - Sagan om Is och Eld ( Kampen om järntronen, Kugarnas krig, Svärdets makt, Kråkornas fest och Drakarnas dans + de delar som han ännu inte har skrivit)
  • Tahereh Mafi - Juliette serie(på svenska) eller Shatter me (i original) Rör mig inte!, Rädda mig inte!, Sätt mig i brand!, Frukta mig, Defy me och Imagine me (de två sista är ännu inte översätta till svenska och den sista kommer ut i år i original).
  • Seanan McGuire - Wayward childrens series (Every heart a doorway, Down among the sticks and bones, Beneath a sugar sky, In a absent dream, fler delar är på gång i denna serie)
Några serier jag har läst tillsammans med Evelina som vi inte är helt säkra på om vi vill läsa fler delar ur:
  • R F Kuang - The Poppy war, The Dragon Public och The Burning God.
  • Sara Rasch - Snow like ashes, Ice like fire och Frost like night