måndag 13 juni 2016

Effekten av Susan av Peter Hoeg

Baksidetexten:
Susan har det perfekta livet - hon är en begåvad och framgångsrik fysiker, mamma till tonåriga tvillingar och gift med en världsberömd kompositör. Dessutom äger hon en mycket speciell egenskap: människor blir helt uppriktiga i hennes närhet.

Men vad händer om man missbrukar en sådan egenskap?
Vad händer om någon bestämmer sig för att styra framtiden? Och hur långt kan gå för att rädda sin familj?

Effekten av Susan är en andlöst spännande och civilisationskritisk roman, berättad med Peter Hoeg omisskännliga blandning av realism och overklighet.

Denna bok blev jag intresserad av att för ca ett år sen hörde talas om den på Lundströms bokradio och att jag för flera år sen läste och tyckte om Fröken Smillas känsla för snö av samma författare.
Visst var den bra, och verkligen inte en vanlig bok utifrån "effekten", hela familjen är en form av människor som har förmågor som inte alla har. Tänker lite på TV-serien Alphas,


Boken fångar mitt intresse redan efter att ha läst två sidor, för då är Susan anhållen i Indien pga att hon på ett kasino hotade en man till livet genom att hon sa att hon skulle köpa marker genom att lova dem mannens organ.
Hon talar med någon från Danmarks ambassad och han säger även - Din son är gripen i Almodea , en liten gränsstad vid Nepal. Anklagad för försök till utsmuggling av antikviteter. Din dotter har tydligen rymt med en präst  vid Kalitemplet i Kolkata. Och din man har åkt till  Goa med en maharadjas dotter. Som är sjutton. Och med den hela sydindiska maffian efter sig.

Sen vet jag inte angående hur den är skriven, jag tyckte när jag läste att jag inte riktigt hängde med i vad som hände, rätt som det var hade jag läst en halvsida - ett par sidor, och kom inte ihåg vad de hade handlat om. Om det var jag som var okoncentrerad eller om det berodde på boken???

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar