onsdag 13 juni 2018

Minatyrmakaren av Jessie Burton

En höstdag 1686 knackar artonåriga Nella Oortman på dörren till ett stort hus i Amsterdams rikaste kvarter. Nella har kommit från landet för att påbörja sitt nya liv som hustru till den framgångsrike köpmannen Johannes Brandt, men möts i stället av hans bitska syster Marin. Först senare dyker Johannes upp - och ger henne en bröllopspresent utöver det vanliga: en exakt kopia av deras hem i form av ett kabinettskåp. Skåpet ska inredas av en gåtfull miniatyrmakare, vars pyttesmå skapelser visar sig spegla sina verkliga motsvarigheter på överraskande sätt.
Nella blir till en början förbryllad av den slutna världen i hushållet Brandt, men i takt med att hon uppdagar dess hemligheter förstår hon vilka allvarliga faror som hotar dem alla. Håller miniatyrmakaren deras öde i sina händer? Och kommer hon i så fall att vara nyckeln till deras räddning eller orsaken till deras fall?

JESSIE BURTON [född 1982] är en brittisk författare som gjort enorm succé med sin första roman Miniatyrmakaren [The Miniaturist], som snabbt blivit 2000-talets bäst säljande brittiska debutroman. Boken har hyllats av kritikerna, fått en rad utmärkelser och jämförts med bland annat Donna Tartts Den hemliga historienoch Tracey Chevaliers Flicka med pärlörhängeMiniatyrmakaren kommer också att produceras i en påkostad dramaserie av produktionsbolaget som ligger bakom filmatiseringen av Hilary Mantels roman Wolf Hall. Jessie Burton är bosatt i sydöstra London. 
Bokomslag och beskrivning hämtad från Adlibris.

En bok som när jag först hörde talas om den gjorde mig intresserad sen hörde jag lite dåliga omdömen om den och jag kände mig inte lika intresserad längre. Men sen för några månader sen skulle BookRoast och några andra booktubers läsa den i sin Quaterly Bookclub och ha en livestream om den, då kände jag för att läsa den.
Sen dröjde det ett tag igen innan jag väl började läsa den. men när jag väl gjorde det så läste jag ut den bara på några dagar, för detta var en bok i min smak. Gillar handlingen och hur det ska gå för Nella och övriga i huset. Och det mystiska som händer, lite magisk realism när det är som bäst.

1 kommentar: