onsdag 14 februari 2018

Gökungen av Frances Hardinge

När 11-åriga Triss vaknar upp efter en olycka vet hon att något är väldigt fel. Hon är omättligt hungrig, hennes syster verkar rädd för henne och hennes föräldrar viskar bakom stängda dörrar. Triss har svårt att minnas, och när hon tittar i sin dagbok har någon rivit ut alla sidor. 

Allt eftersom Triss “tillfrisknar” gör hon allt märkligare och hemskare upptäckter om sitt liv, sin familj och dess hemligheter. Är det Triss som håller på att bli galen eller har hennes olycka utlöst någonting fruktansvärt? 

Gökungen är dels en krypande, suggestiv skräckberättelse i gränslandet mellan det övernaturliga och verkliga – dels en gripande skildring om en familj i sorg. Det är också en berättelse om frigörelse; att växa upp och hitta sig själv. 

Bokomslag och beskrivning hämtad från B Wahlströms hemsida.
Jag tackar även förlaget för att jag fick boken som recensionsexemplar.

Jag gillar verkligen vad jag läser, även om jag inte är målgruppen för boken, som riktar sig till 12-15 år. Jag som vuxen fascineras av berättelsen som Hardinge väver fram. Spänningen hålls uppe genom hela läsningen, över vad som pågår, händer och hur det ska sluta.
Sen tycker jag om omslaget på boken, det är lika mystiskt som boken i sig, och fångar bokens atmosfär fullt ut.
Detta är en bok jag rekommenderar både till ungdomar i rätt ålder och även till de som är äldre.

1 kommentar: