tisdag 21 maj 2019

Bilderböcker av Jimmy Liao (Världen runt - Taiwan)


När jag och Evelina skulle hitta något att läsa av en författare från Taiwan hittade vi bara bilderböcker på våra bibliotek utav Jimmy Liao, som är både författare och illustratör. Sen kan jag inte säga mera om att jag riktigt njuter av att läsa hans böcker, även som vuxen. Eller kanske som vuxen för jag förstår storheten bakom de magiska berättelserna han förmedlar. Det är de utsatta barnens berättelser som berättas. Jag läste följande böcker (Evelina kunde inte hitta Skogens hemligheter). Jag ger alla tre böckerna betyget 5/5.

Bilderna på Jimmy Liao och bokomslag och beskrivningar om böckerna och Jimmy Liao är hämtade från Mirandoboks hemsida.

Jimmy Liao är en mångfaldigt prisbelönad bilderboksberättare från Taiwan. Han har skapat ett femtiotal bilderböcker och är numera närmast kultförklarad i sitt hemland.

En blind flicka beger sig ut på en ensam vandring i en stor stad. Hon söker sig trevande nerför trapporna till närmsta tunnelbanestation. Och därifrån börjar hon planlöst åka genom det underjordiska systemet av tunnlar. Hon stiger av där hon får lust och fortsätter gång på gång i nya riktningar. Genom minnen och olika sinnesintryck på vägen, skapar hon egensinniga, inre bilder av världen.Skogens_hemligheter_cover_lowresEn liten flicka slumrar till en helt vanlig vardagseftermiddag. De vita gardinerna fladdrar lätt i vinden och ett milt ljus från det öppna fönstret vilar över den sovande flickan. Men plötsligt hör hon att någon visslar på henne därute! Och strax därpå kikar en jättestor, lurvig kanin in genom fönstret …
Så inleds Jimmy Liaos drömska, Alice i Underlandet-liknande äventyr. Tillsammans med den lurviga kaninen träder flickan in i en stor skog fylld av hemligheter och i den leker de ända fram till skymningen.
Skogens hemligheter utkom för första gången 1998 och innebar Liaos stora genombrott som bilderboksberättare. Sedan dess har han givit ut ca 50 titlar och är numera närmast kultförklarad i sitt hemland Taiwan. Boken har översatts till ett flertal språk och sålts i stora upplagor. Skogens hemligheter är översatt till svenska av Anna Gustafsson ChenStjarnenatt_cover_lowresHennes föräldrar är så upptagna med sitt och i skolan kan vad som helst hända … Flickan längtar efter sin farfar. Men han är mycket sjuk och kommer snart att dö. Mitt i julaftonsnatten ringer telefonen och alla vaknar. »Om det ändå bara var en mardröm, som gick att vakna upp ur«, tänker flickan. Samma natt börjar snön falla. Flickan ser ut genom fönstret och upptäcker plötsligt en pojke därute, mitt på grannens tak. Han ser så glad ut, småsjunger och tittar upp mot natthimlen och det mjuka snöfallet.
Några dagar senare börjar pojken från taket i flickans klass. Hon känner genast igenom honom, men i skolan är han alldeles tyst. Han pratar inte med någon och ganska snart börjar de andra barnen att reta honom. Flickan ser vad som händer och till sist får hon nog – all hennes ilska väller fram! Hon förvandlas bokstavligen till ett stort, rött monster och tar pojken i försvar.
Efteråt är flickan och pojken oskiljaktiga och de bestämmer sig för att rymma. När de en sen kväll lyckas smita upp på taket till ett förbiilande tåg, blir det början på en magisk färd genom ett stjärngnistrande nattlandskap. De kommer till sist fram till det hus högt uppe i bergen, där flickans farfar tidigare bodde.
Stjärnenatt är skapad av Jimmy Liao, en flerfaldigt prisbelönt bilderboksberättare från Taiwan. Det är en berättelse om sorg och tystnad, modiga val och kärlek. Boken har översatts till ett flertal språk och sålts i stora upplagor. Det finns även en uppmärksammad film baserad på boken.Övriga böcker från Världen runt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar