fredag 11 november 2022

Helgfrågan vecka 45 / 2022

 

Helgfrågan denna gång gäller Fars dag som är i helgen vad för bok vi skulle ge bort som fars dags-present om vi skulle göra det. Jag kommer inte att göra det för min far är så dement och kan inte längre läsa böcker, men som Mia säger vi skulle kunna tipsa om en bok ändå, och jag har ett bra förslag för detta var en bok som min far läste med stor läslust för några år sen, utan att vara en stor bokläsare:


Boktjuven är ett mästerverk i ordets sanna bemärkelse. En makalös skildring av vänskap och mod under andra världskriget, berättad av Döden själv.Historien kretsar kring flickan Liesel, boktjuven, och hennes uppväxt i ett sargat Nazityskland. Krigets fasor och vardagens förtretligheter och glädjeämnen skildras utifrån hennes anteckningar.För Liesel väcks kärleken till orden genom hennes första stöld, Dödgrävarens handbok, som hon stjäl under sin lillebrors begravning. Böckerna öppnar nya världar för Liesel och snart börjar hon stjäla fler böcker från nazisternas bokbål, borgmästarens bibliotek, varhelst böcker står att finna. Hon delar böckerna med sina grannar när de sitter i skyddsrummen under bombningarna och med den jude som gömmer sig i familjens källare. Och till sist är det den bok hon själv skriver som bokstavligen räddar livet på henne.

Översatt till mer än 40 språk och fortfarande på NY Times lista över mest sålda böcker. Bästsäljaren med klassikerstatus har nu även filmatiserats och går upp på biograferna i februari 2014.

Boktjuven har alla förutsättning¬ar att bli en modern klassiker. Köp den, låna den eller stjäl den, men framför allt: läs den!SvD

2 kommentarer:

  1. En fantastisk bok. Så gripande.

    SvaraRadera
  2. Jag misstänker starkt att jag gav upp den där boken för tidigt. Tyckte den började så konstigt, så den fick gå tillbaka till biblioteket så gott som oläst.

    SvaraRadera