lördag 22 juli 2023

Slava Ukraini! Kvinnors motstånd under Rysslands krig av Lisa Bjurwald

 

Ukraina förväntades bara klara några dygns anfallskrig från det jättelika landet i öst. Men nationen har överraskat omvärlden med sitt motstånd. I frontlinjen både bokstavligt och bildligt står de ukrainska kvinnorna.

De strider i en av Europas mest kvinnotäta arméer, leder demonstrationer i stad efter stad, programmerar mot rysk desinformation, lobbar från politiska nyckelpositioner och massflätar kamouflagenät.

Den prisbelönta svenska journalisten och författaren Lisa Bjurwald (BB-krisenEuropas skamGärningsmannen är polisSkrivbordskrigarna m.fl.) har bevakat kriget från invasionens start, med särskilt fokus på kvinnors roller och utsatthet.

I nya reportageboken Slava Ukraini! skildrar hon de ukrainska kvinnornas upplevelser och motståndskamp under det storkrig som kommer att prägla Europa och världen under många år framöver.

Bokens omslag och beskrivning av bokens handling kommer från Bokus.

En bok som Evelina tipsade mig om denna bok och det är en viktig bok att läsa och få inblick i hur kvinnor står upp för sitt land genom olika sorters motstånd både i och utanför sitt lands gränser men även en inblick i hur utsatta kvinnor (barn och även män) är då ett land är i krig, med risk för våld/väldtäckt av den andra sidans armé och risken för att råka ut för trafficking då man är på flykt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar