söndag 26 maj 2024

Maud Martha av Gwendolyn Brooks

När Gwendolyn Brooks 1950 tilldelades Pulitzerpriset för sin andra diktsamling var hon den första afrikan-amerikanen som mottog det. Tre år senare utkom "Maud Martha", hennes enda roman. Nu kommer den för första gången på svenska.

Maud Martha Brown är en liten flicka som växer upp på sydsidan i tjugotalets Chicago. Bland ruffiga krogar och förvildade bakgårdar drömmer hon: om New York, romantik, sin framtid. Hon beundrar maskrosor, lär sig dricka kaffe, förälskar sig, inreder sin kokvrålägenhet, hör föredrag på universitetsområdet, tar ur en kyckling, köper hattar, föder ett barn. Men hennes mer ljushyade make när också drömmar: om Foxy Cats Club, andra kvinnor. 

Bokomslag och beskrivning av bokens handling hämtdad från Wahlström & Widstrands hemsida.

Ännu en bok som jag läste på grund av Johanna och böckerna och hennes favoritböcker från 2023. Och ännu en bok jag inte hade hört talas om innan.

Intressant om man ser på hur det här med hur afroamerikanerns liv är, jag tycker det är intressant att läsa sådana böcker på grund av det men annars var den inte så mycket som fångade mitt intresse med den tyvärr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar