onsdag 22 maj 2024

Om uträkning av omfång #1 av Solvej Balle

 

Tara Selter bor i Clairon-sous-Bois i norra Frankrike med sin man Thomas. De handlar med antikvariska böcker. Den 17 november åker hon till en antikmässa, tar in på hotell, köper böcker och besöker några vänner. Där bränner hon sig på handen. Nästa morgon upptäcker hon att tidningarna i hotellmatsalen fortfarande har gårdagens datum och att samma saker händer som dagen före. Böckerna hon köpte är borta och hon går för att köpa dem igen. Sedan reser hon hem. Thomas undrar varför hon kommer redan och Tara förstår att hon är den enda som upplever den 18 november. Hela världen står still, vädret är detsamma, alla gör exakt samma sak dag efter dag. Men för Tara fortsätter tiden att gå. Såret på hennes hand läker och hennes hår växer. Varje dag förklarar hon för Thomas vad som händer och varje dag tror han henne. Till slut tröttnar hon och flyttar in i gästrummet. Thomas saknar henne inte eftersom han tror att hon ska komma hem nästa dag. Tara inleder olika strategier för att stå ut. Hon skriver och promenerar, hon köper en stjärnkikare och gör sig vän med himlavalvet, hon sätter ett streck i dagboken för varje dag som passerar och när 18 november närmar sig på nytt reser hon till samma mässa och tar in på samma hotell.

Bokomslag och beskrivnig av bokens handling hämtad från Adlibris.

 Denna bok valde jag att läsa för att den var Johanna och böckernas favoritbok från förra året och jag blev inte besviken av den.

Sen är den ju lite ovanlig då den är egentligen klassad som en skönlitterär samtida roman men den handlar om en tidsloop, en tidslopp som jag är intressant och jag kommer definitivt att läsa de två andra böckerna i denna serie.

Det här är även en bok som ingår i Kaosutmaningen som #33  en bok som har fått Nordiska rådets litteraturpris.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar