fredag 30 december 2016

The Sixth Day of Christmas


Ja, då fortsätter vi med Ugglan & bokens utmaning :
Den sjätte versen i The Twelve Days of Christmas låter så här:

"On the sixth day of Christmas,
my true love sent to me
Six geese a-laying,
(Five golden rings,
Four calling birds,
Three French hens,
Two turtle doves,
And a partridge in a pear tree.")

Temat för The Sixth Day of Christmas blir därför gäss eller ägg, eller för er som är trötta på fåglar, varför inte tema föräldraskap.

Uppgiften för dig som vill vara med är alltså att tipsa om en bok på ett av dessa teman, antingen i bokens titel eller innehåll.

Det första jag kom att tänka på var Selma Lagerlöfs Nils Holgersons underbara resa genom Sverige, med alla gäss som ingår i den är det väl den självklara boken idag...och det tänker väl alla andra med...så ska se om jag kommer på en annan? Nej mitt huvud vill inte komma på någon annan tyvärr så det får bli denna som säkert alla kommer att tänka på i dag.

Ångra mig efter att ha läst alla andra tips ifrån kommentarerna hos Ugglan, nästan alla har Nils Holgersson, en annan bok om gäss vill jag tipsa om, och jag googlade och först kom ju allas val men nummer två verkar intressant den kan jag mycket väl tänka mig att läsa.

Den namnlösa berättaren i Hermogenes gås (av  Ithell Coquhoun)färdas till en ensligt belägen ö. Där bor hennes farbror i en labyrintisk herrgård och letar efter svaret på livets och dödens gåtor i alkemi och svartkonst. Snart förstår hon att hon själv spelar en oroande roll i hans ansträngningar, och i sina försök att fly från ön dras hon allt läng­re in i dess mysterier. Dröm och verklighet flyter samman när platsen avslöjar allt fler av sina hemligheter. Hermogenes gås är lika delar gotisk roman, surrealistisk fantasi och ockult mysterium, ett pussel vars enda lösning är poesins och magins.
Ithell Colquhoun (1906–1988) var surrealistisk konstnär, författare och praktiserande magiker. I såväl skrivande som bildskapande förenar hon surrealism och ockultism för att frammana en levande natur, där verkligheten ständigt genomgår underbara omvandlingar i alkemins tecken.

5 kommentarer:

 1. Låter som en lite annorlunda bok som jag aldrig hört talas om.

  SvaraRadera
 2. Den låter ju både annorlunda och intressant!

  SvaraRadera
 3. så intressant! kände varken till titel eller författare. tack för tips! kommer att tänka på en annan surrealistisk konstnär och författare, nämligen Leonora Carrington som levde under samma tid som IC. LC skrev den underbart absurda Hörluren som jag gillade mycket

  SvaraRadera
 4. Aldrig hört talas om, men vad intressant den låter! Tack för ett annorlunda boktips!

  SvaraRadera