söndag 6 augusti 2017

Magins skepp av Robin Hobb

Beskrivning av boken:
Långt söderut i Fjärrskådarnas värld ligger en rik sjöfararstad. Handelsmännen där bygger de bästa skeppen i världen, och med de allra bästa av dessa skepp uppstår en magisk förbindelse mellan skeppet och dess kapten. Då vaknar fartygen till medvetande och liv. Ett sådant skepp ägs och seglas alltid av samma familj. Tre generationer av kaptener måste dö ombord så att deras andar för alltid kan förenas med skeppet. Efter den tredje kaptenens död, "vaknar" skeppet till liv.

Men de gamla handelsfamiljernas makt och rikedom minskar. Krig och piratdåd och guldhungriga främlingar ruckar på den hävdvunna ordningen. Handelsfamiljen Vestrits "själskepp" Vivacia, grunden till deras välstånd, hamnar i orätta händer när den gamle kaptenen, den tredje generationen, dör. Den unga Althea Vestrit, som nu är den rättmätiga kaptenen, börjar en lång kamp för att återfå sitt fartyg. Under tiden tvingas Vivacia, som nu är vid fullt medvetande, av den nya ägaren till uppgifter som nästan driver henne från förståndet. Och i söder härjar en priatkapten med stora planer för sin egen räkning och med drömmar om att erövra ett själskepp.

I Robin Hobbs trilogi om Fjärrskådarna fördes läsaren till en värld full av magi, maktkamp och starka lidelser. I den nya romansviten återkommer vi till samma värld, men långt söder om Sex Hertigdömen.

Mina kommentarer om boken:
För länge sedan (någon gång på 90-talet, tror jag) läste jag Berättelsen om Fjärrsdådarna (Mördarens lärling, Vargbroder och Mördarens jakt del 1 och 2), och gillade vad jag läste. Sen nu de senaste åren har jag sett på några booktubers (ex MercyBookishMushing och Kitty G) att de har läst alla Hobbs böcker och jag tänkte att jag ville ta upp att fortsätta läsa dem jag med. Så nu började jag med Magins skepp (och jag kan tycka mig minnas pytte pytte lite om dessa händelser som händer i denna boken...så jag undrar om det är så att jag kan ha läst den?).
Fast som sagt är det få händelser jag minns så det känns som en ny läsning och inte en omläsning, jag gillar det jag läser, med magiska levande "själ-skepp", och jag gillar att läsa om Althea och hennes brorson som har familjens blod och knyts till skeppet och måste vara ombord när skeppet seglar. Och även temat med pirater, även om de är laglösa, tycker jag om. Även om det sker lite händelser med dem som gör att jag har lite svårt att gilla dem fullt ut.

Jag tänker definitivt fortsätta läsa fortsättningen i denna serie, och även mer utav Robin Hobb som jag ännu inte har läst.

1 kommentar:

  1. Har också läst några av Hobb för länge sedan och har också blivit inspirerad av dessa booktubers att återuppta denna läsning.

    SvaraRadera