onsdag 23 augusti 2017

Störst av allt av Malin Persson Giolito

De rikaste rika och de mest utsatta behöver sällan träffas. Utom i Djursholms allmänna gymnasium. Fem tonåringar, och en lärare som vill väl. Det slutar i katastrof. Nio månader senare ställs artonåriga Maja inför rätta.

"Jag vet inte hur jag ska orka lyssna. Men det är farligt att släppa på koncentrationen. För då kommer ljuden. Ljudet när de kom in i klassrummet och drog bort mig, ljudet när Sebastians skalle föll i golvet, det lät ihåligt. Det dånar i mig, så fort jag inte passar mig kommer det tillbaka. Jag pressar naglarna in i mina handflator, försöker ta mig därifrån. Men det hjälper inte. Min hjärna släpar alltid tillbaka mig till det där jävla klassrummet."

Störst av allt är en stenhård rättegångsthriller, ett inkännande porträtt av en ung människa och en svidande vidräkning med ett samhälle som obönhörligt håller på att glida isär. Ett drama som väcker frågor om skuld och ansvar, straff och försoning.

Beskrivning och omslagsbilden hämtad från Bokus.

Har läst en tidigare bok av författaren, hennes debutbok och gillade den och hade tänkt att läsa fler av dem. Men som vanligt finns det så många andra böcker att läsa så det har inte blivit av. Men valde denna utifrån ett par kriterier, den är nominerad till årets bok, och passa in med tonåring som huvudperson i kaosutmaningen.
Och en orsak jag vill läsa den för var även att den handlade om en fiktiv skolskjutning, och den levde upp till mina förväntningar. Jag gillade verkligen upplägget med boken, hur berättelsen berättades, ibland i realtid och ibland i dåtid, för på så sätt avslöjades aldrig vad som hade hänt i förväg utan den höll verkligen uppe spänningen hela vägen igenom. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar