söndag 20 juni 2021

Projekt Hail Mary av Andy Weir

 

Andy Weirs nya sci-fi-klassiker är en Dan Brown i rymden. En smart och dystopisk rymdskildring för alla som älskade Interstellar.

Ryland Grace är ensam överlevande på det sista desperata uppdraget att försöka rädda jorden. Om han misslyckas innebär det slutet för mänskligheten.

Men det vet inte Ryland. Han vet varken vad han heter, vem han är eller var han befinner sig. Det enda Ryland vet är att han sovit länge, som i åratal, och att han just vaknat, miljontals mil hemifrån med endast två döda astronauter till sällskap.

Uppdrag Hail Mary ensam i rymden handlar, precis som The Martian, om en övergiven hjälte i rymden. Med samma underfundiga humor och nördiga jargong får läsaren följa hur Ryland, likt ett mysterium inuti mysteriet -pussel löser frågan om vem han är och hur han ska kunna rädda mänskligheten Och vem, eller kanske snarare vad, det är som kommit till hans undsättning

Andy Weir är rymdnörden som fick sitt första programmerarjobb vid femton års ålder. Och som gick raka vägen upp till en första placering på New York Times-bästsäljarlista med sin debutroman. Nu är han tillbaka med ännu ett rymdepos som kommer att stanna kvar i våra medvetanden under en lång tid.

Bokomslag och beskrivning hämtad från Bokmark förlag.

Efter att ha läst författarens två första romaner måste jag ju bara läsa denna då den kom ut, och jag ångrar verkligen inte att jag läste den.

Den var även snäppet bättre än Ensam på Mars, jag verkligen gillar nördigheten med all vetenskap och även om jag vet att det inte skulle kunna hända det som han skriver om så tror jag ändå på det för det, för det känns så verkligt. Sen att den humor som finns i boken är ju en bonus, jag skrattar till på ett par ställen när jag läser till och med, och det är det inte många böcker som får mig att göra det.

Denna bok ingår i Kaosutmaningen # 8 - en bok som kan bli en favorit, efter att ha älskat Ensam på Mars men bara tyckt författarens andra bok Artemis var medelmåttig, så hoppades jag mycket på denna, och ska väl säga att när jag hade läst den så passade den ju inte bara in i Kaosutmaningen utan den blev en ny favorit.

1 kommentar: