söndag 5 september 2021

Mareld (Havsfolket #3) av Camilla & Viveca Sten

Mareld är tredje delen i Camilla och Viveca Stens kritikerhyllade rysarserie för slukaråldern. Övernaturligheter hämtade från nordisk folktro möter skärgårdsskrock och bäddar för sträckläsning.

Tuva tränar på sina magiska förmågor och brottas med saknaden efter bästa vännen Rasmus som flyttat in tillbaka till stan, men vardagen skakas om när en Waxholmsbåt oförklarligt fryser fast i isen under en av sina turer och alla ombord försvinner. Det talas det om det som en fruktansvärd olycka. Tuva är inte lika säker. Kan det vara magiska krafter inblandade?

Samtidigt sprider Marelden sitt sken över skärgården, ett ont omen enligt de gamla på öarna. Farliga tider väntar.

När Tuva får veta att Waxholmsolyckan är Sjöråets verk, hennes blodsoffer för att skaffa sig mer makt, inser hon att hämnden Sjörået ruvat på kommer att bli större än någon kunnat ana. Innan vintersolståndet - när magin är som starkast - måste Tuva hitta ett sätt att stoppa henne från att sätta sina planer i verket.

Men offret Tuva måste göra den här gången är nästan mer än hon kan uthärda ...

Bokomslag och beskrivning av bokens handling hämtad från Adlibris.

Denna barn urbanfantasyserie med inslag av nordiska folksagor och tonvikt på miljöförstörningen i tex Östersjön har jag gillat sen starten av den, och det känns nu skönt att kunna avsluta trilogin med en stark berättelse ända till slutet.

Dock blir jag förvånad att boken och slutet innehåller så mycket död och sorgsna och hemska händelser speciellt då den riktar sig till 9-12 åringar men som en vuxen läsare så gör det ju berättelsen så mycket intensivare och "underhållande".

 Denna bok ingår i Kaosutmaningen # 21 - en bok baserad på folktro/mytologier

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar