lördag 18 september 2021

Vem vill bli miljardär? av Vikas Swarup

 

Ram Mohammad Thomas har blivit arresterad efter att ha svarat rätt på tolv frågor i tv-programmet Vem vill bli miljardär? Han har blivit arresterad därför att en fattig föräldralös kille som aldrig har gått i skola eller läst en tidning omöjligt kan känna till namnet på solsystemets minsta planet eller huvudstaden i Papua Nya Guinea utan att ha fuskat.

För att bevisa sin oskuld går Ram tillsammans med en kvinnlig advokat igenom tv-inspelningen fråga för fråga och förklarar hur han kunnat känna till alla svar. För varje fråga får vi höra en fascinerande historia om Rams liv som gatupojke i några av Indiens storstäder, och om de personer han mött som fått betydelse för hans liv. Det är allt från berättelsen om hur han som spädbarn räddats ur en papperskorg till historien om när han arbetade som tjänare åt en galen austalisk diplomat och tiden som självutnämnd guide vid Taj Mahal. Fram träder ett brokigt persongalleri av bisarra och skräckinjagande men också uppriktiga och hjälpsamma människor som korsat hans väg när han levt såväl i slum som i lyx som tjänare åt Indiens mest rika och berömda.

Ram har ofta befunnit sig en hårsmån ifrån döden, men har med sin osvikliga intuition och sin på gatan tillägnade livsvisdom lyckats undkomma faror. Slumdog Millionaire är en färgstark skröna från det moderna Indien om en liten, klok hjälte med ett stort hjärta.

Bokomslag och beskrivning av bokens handling hämtad från Bokus.

Ännu en bok avklarad i mitt och Evelinas stora läsprojekt, att läsa en bok från varje land i Världen runt, i den mån det finns böcker som vi kan hitta att läsa så klart, men denna gång blev det Vem vill bli miljardär? till att representera Indien.

Sen på något sätt vet jag inte varför, men jag trodde inte jag skulle gilla att läsa den, och var verkligen inte inspirerad av att börja läsa den, men boken överraskade mig verkligen, detta är en fin och underhållande skildring av den unge pojken/mannens föräldralösa uppväxt i slummen och hur han tar sig upp utan en utbildning och varför han kan svaret på alla frågorna. Verkligen en bok jag gillade och är glad för att ha läst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar