torsdag 21 oktober 2021

Hett i hyllan vecka 42 / 2021

 

 Så här skriver Monika om Hett i hyllan

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Ännu ett recensionsexemplar som dök upp oväntat i brevlådan, och är en av orsakerna att jag inte har läst den än, men någon gång räknar jag med det men undrar när...


Vinny, 18, och bäste vännen Jonty sitter packade som sardiner i baksätet på en liten Vauxhall Nova. I bilen finns också Long Jim och Fat Davy, som normalt skulle kunna hota dem till livet, enkom för att deras föräldrar är katoliker. Men nu är de tillsammans på väg till ett rave, i turistorten Portrush, därför att Vinny och Jonty gått med på att sälja trehundra ecstasytabletter som två äldre protestantiska killar stulit från sina lojalistiska paramilitära knarklangarkompisar. Lyckas de sälja pillren är de lovade en slant tillräcklig för att äntligen fly den gudsförgätna håla de bor i. Skulle något gå snett – bör de nog försöka fly i vilket fall.

Ingen som läst Ciarán McMenamins debutroman har problem med att förstå varför platsen, Enniskillen i Nordirland – historiskt ökänd för det stora bombattentatet 1987 – också kallas Skintown. Det här är en berättelse om att ha en kropp – i åttio- och nittiotalets Nordirland, där kriget mellan IRA och unionister kulminerat och inte ens barn går säkra i sina sköra skinn. En roman i vilken tid och rum uppgår i ett enda akut tillstånd som kunde liknas vid (mar)dröm, om det inte vore för att många av scenerna som återges är verklighet.

3 kommentarer:

  1. Den här boken har jag i alla fall sett förut. Jag funderade lite på om jag skulle läsa den då, minns jag. Men det finns så mycket annat.

    SvaraRadera
  2. Den har jag läst och den passade inte mig alls.

    SvaraRadera
  3. Den där boken såg jag mycket under en period, men har inte läst den.

    SvaraRadera