fredag 22 september 2023

Himlabrand av Moa Backe Åstot

 

Nominerad till Augustpriset 2021!

Ántes liv har präglats av de samiska traditionerna. För honom är det självklart att han, som familjens enda barn, ska fortsätta arbetet med renarna. Men plötsligt finns det något annat där, något som pockar och drar. Känslorna för bästa kompisen Erik har utvecklats till något större. Men vad skulle alla andra säga om de visste? Föräldrarna, släktingarna, klasskompisarna? Går renskötarlivet att kombinera med det liv Ánte vill ha? Och Erik, vad känner han?

En berättelse om arv, släktrelationer och ett uråldrigt band till det som varit. Men också om förväntan, värme, om känslor som går som elektricitet genom kroppen. Himlabrand handlar om att välja vad för slags liv man vill leva, och Ánte ger en röst åt alla dem som - oavsett anledning - tvingas gå emot strömmen och vara modiga.

Moa Backe Åstot, född 1998, är renägande same och bor i Jokkmokk. Himlabrand är hennes romandebut.

Bokomslag och beskrivning av bokens handling hämtad från Adlibris.

En bok som jag läste ihop med Evelina, och det är kul att ha någon att diskutera en bok med, även om den här kanske ändå följer ungdomsromaners lite vanliga koncept men jag gillar att det är HBTQ+ tema på den och även att Nordens ursprungsfolk Samerina som får ges en röst från en ung samisk författarinna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar