Sommaren 2017 kidnappades den ukrainske journalisten och författaren Stanislav Asejev (f. 1989) från sitt hem av ryska styrkor. Hans brott: att ha rapporterat om hur verkligheten såg ut under Rysslands ockupation. Hans dom: 15 års fängelse för påhittade anklagelser om bland annat spioneri.
I nästan tusen dagar – två och ett halvt års tid – hölls han fången i ett hemligt ryskt koncentrationsläger. På Isoleringen, fortfarande i bruk, blev brutal tortyr och förnedring vardag för Asejev och hans medfångar. Flera mördades.
Stanislav Asejev överlevde, lyckades bli frisläppt och dokumenterade trots traumat sina erfarenheter i The Torture Camp on Paradise Street, utgiven i Ukraina i december 2020 och sedan dess i en rad andra länder (USA, Baltikum m.fl. länder hösten 2022).
Utöver att vara ett viktigt dokument över Rysslands pågående övergrepp mot mänskliga fri- och rättigheter i Europa, är Helvetet på Paradisgatan en mycket stark läsupplevelse. Stanislav Asejev skriver rakt, skarpt och med en röd tråd av svart humor. Boken är oförglömlig.
Stanislav Asejev har belönats med ukrainska PEN:s pris för sitt mod att skriva exposén Helvetet på Paradisgatan.?? Han har också mottagit The Free Media Award, The National Freedom of Expression Award och det nationella Taras Sjevtjenko-priset för sitt journalistiska arbete.
Bokomslag och beskrivning av bokens handling hämtad från Adlibris.
Jag hörde talas om den här boken i samband när jag letade efter en författare från Ukraina för Kaosutmaningen 2023, och den var ju även intressant utifrån vad den handlade om.
För mitt största historiska intresse är ju Andra Världskrigets, med Nazisternas koncentrationsläger och det sätt de behandlade judarna och andra som de inte ville ha i sitt samhälle.
Det är en stark berättelse om fångenskap, tortyr och hur han överlever dessa hemskheter, det är hemskt att sådant här pågår under vår tid som är nu...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar