torsdag 31 oktober 2019

Hett i hyllan vecka 44 / 2019

Monika skriver så här om inläggserien Hett i hyllan

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Ännu en bok jag hade hört talas av flera bokbloggare och booktubers, så när jag såg att den var med på bokrean (tror det var 2015) så bestämde jag mig för att köpa den, men inte har jag läst den än...


Tusende våningen



Manhattan, år 2118. Ett tusen våningar högt torn skuggar hela Brooklyn. I det finns allt man kan önska sig för den som har råd. Och det har Avery, vars familj bor på tusende våningen. Hon har allt, utom det hon egentligen vill ha. Nästan lika högt upp bor hennes bästa vän Leda. För att dölja sina egna hemligheter börjar hon ta reda på andras, genom att anlita hackaren Watt. Långt ner i huset bor Rylin, som kämpar för att försörja sig och sin lillasyster, efter att deras mor dött. Och Eris, som tvingas flytta från toppen till botten, när hennes familjs hemlighet avslöjas.

onsdag 30 oktober 2019

Bränd himmel av Gilly MacMillian

Bränd himmel (inbunden)


Under en söndagsutflykt i Leigh Woods strax utanför Bristol låter Rachel Jenner sin åttaårige son springa i förväg. Ben är utom synhåll bara en kort stund. Sen är han borta och Rachel befinner sig mitt i varje förälders värsta mardröm.
I media slår försvinnandet ner som en bomb. Några ödesdigra handlingar får både pressen och allmänheten att vända sig mot Rachel. Och samtidigt visar det sig att Rachels syster bär på fruktansvärda hemligheter.
Kriminalkommissarie James Clemo och hans kollega Emma Zhang arbetar intensivt med det prestigefyllda fallet. Men när ledtrådar slutar i återvändsgränder och lögner kommer fram i ljuset blir läget allt mer desperat för alla inblandade.
Rachel är pressad till bristningsgränsen av sorgen och den förkrossande oron över sin son, av trycket från polisutredningen och den hårt dömande allmänheten. Vem kan hon egentligen lita på? Och vem kan lita på henne?
Bränd himmel är en knivskarp psykologisk thriller om hur ett ögonblicks ouppmärksamhet kan få de mest fasansfulla konsekvenser.

Bokomslag och beskrivning hämtad från Bokus.

Denna psykologiska thriller har jag tänkt att läsa länge, redan sen jag läste vad den handlade om, för det är en handling som intresserar mig gällande thrillers.
Jag gillar vad jag läser, sen kan jag väl säga att jag har läst bättre böcker med ungefär samma handling, men den underhåller för stunden och jag läser vidare för att se vad som händer med Ben och hans närmaste.

tisdag 29 oktober 2019

Tisdagstrion - spännande och otäckt

Idag skriver Helena så här om dagens tema i tisdagstion

Snart är det Halloween och jag tänkte att "spännande & otäckt" kunde vara ett passande tema för tisdagstrion. Det går förstås lika bra med en spännande deckare som en ruskig skräckroman. Eller varför inte en barnbok om spöken?

KidnappadNomadplanetenDimman (pocket) 

Det blev idag tre böcker ifrån varsin genre som jag inte har läst för så länge sen som jag alla har gett betyget 4 av 5.

  1. Kidnappad av S B Caves - en thriller med hemskt och otäckt innehåll och är spännande hela vägen igenom.
  2. Nomadplaneten av Emanuel Blume - en svensk science fiction bok, som är spännande och håller ens nerver på spänn hela vägen igenom.
  3. Dimman av Stephen King - sen fick det bli en bok av skräckens-mästare, här är det otäcka hur människor uppför sig och reagera när en oväntad och oförstålig "naturkatastrof" händer.

måndag 28 oktober 2019

Läsrapport vecka 43 / 2019

Bildresultat för böcker


21/10   64 sidor ur Godsgrave av Jay Kristoff
22/10   60 sidor ur Godsgrave
23/10   83 sidor ur Godsgrave (utläst)
24/10   80 sidor ur 1794 av Niklas Natt och Dag
            84 sidor ur Bränd himmel av Gilly MacMillan
25/10   82 sidor ur 1794
           164 sidor ur Bränd himmel
26/11   79 sidor ur 1794
            86 sidor ur Bränd himmel (utläst)
27/11   79 sidor ur 1794

Sammanlagt denna vecka
lästa sidor 861
utlästa böcker 2

Sammanlagt i oktober
lästa sidor 2903
utlästa böcker 5

Sammanlagt i september
lästa sidor 4337
utlästa böcker 12

Sammanlagt i augusti
lästa sidor 3573
utlästa böcker 11

Sammanlagt i juli 
lästa sidor 3402
utlästa böcker 12

Sammanlagt i juni
lästa sidor 4105
utlästa böcker 13

Sammanlagt i maj
lästa sidor 5030
utlästa böcker 16

Sammanlagt  april
lästa sidor 5707
utlästa böcker 15

Sammanlagt mars
lästa sidor 4904
utlästa böcker 16

Sammanlagt februari
lästa sidor 4372
utlästa böcker 14

Sammanlagt januari
lästa sidor 3409
utlästa böcker 10

Sammanlagt i år
lästa sidor 41754
utlästa böcker 125

söndag 27 oktober 2019

Min bokresa # 61 The End of The Year Book Tag

Are there any books you started this year that you need to finish?
Ja, en hel del se bara denna bild, som innehåller alla mina påbörjade böcker som jag ännu inte har läst ut, plus ljudboken Daisy Jones and the Six.
Do you have an autumnal book to transition into the end of the year?
Hmm, nä har väl ingen bok som handlar om hösten som jag har tänkt läsa som jag inte ännu har läst,
Is there a new release you're still waiting for?
Har dålig koll på böcker som ska komma ut, men råkade i fredags få ett överrasknings rec ex av Jessie Burtons Bekännelsen, som jag har hört mycket gott om, som jag hade tänkt läsa som kommer ut den 30e oktober.
What are three books you want to read before the end of the year?
Näst på tur står Stormarnas imperium av Sarah J Mass, sen ska jag även tillsammans med Evelina läsa sista delen i Systemet Enda vägen av Anna Jakobsson Lund och Inget mindre än ett mirakel av Markus Zusak.
Is there a book you think could still shock you and become your favourite book of the year?
Ingen som jag vet så, men man kan ju alltid hoppas att det finns en sådan bok. (Kanske någon av dem jag har skrivit om i tidigare svar).
Skulle kunna tro på Genom dina ögon av Peter Hoeg som var en bok som kom ut tidigare i höstas, och författarens tidigare böcker har jag gillat, stora frågan är om jag kommer till att hinna läsa den innan året är slut.
Have you already started making reading plans for 2018?
Inga specifika så, men skulle kunna tänka mig samma som jag har haft i år, för de målen har en del gått så där med under detta år så....
Att jag med räknar att varje månad försöka läsa en klassiker, ett rec ex, en hett i hyllan bok och en bok ur en påbörjad bok-serie jag läser. Plus att jag försöker minska mina hemlånade böcker från biblioteket med fem per månad, hade i början av året 60 böcker hemlånade.

Om ni vill får ni gärna svara på denna tag ni med.

Vad tycker och tänker ni om detta ämnet, skriv gärna en kommentar eller länka i kommentarerna om ni skriver ett inlägg på er blogg eller någon annanstans.

Tidigare bokresor hittar ni länkar till här.

lördag 26 oktober 2019

Pågående läsning #154 plus vad jag sett och hört på i veckan

Bildresultat för Daisy Jones and The Six



















Läsningen har gått så där denna vecka, men jag vill läsa mer, helst läsa ut dessa böcker som jag har hållt på att läsa i evigheter känns det som.

Jag har dock haft en vecka då jag än en gång har fastnat i att se TV-serier, såg hela säsong 6 av The 100 i veckan, har även sett avsnitt av Star Trek the original series, The Walking dead, Unbelivable, Ounce upon a time och Riverdale. Såg även förra lördagen på Askungen, den tecknade Disney-filmen.

Har lyssnat på poddar som The 100 podcast ( även på Youtube- DoingOK), The Tricoder Mission a Star Trek podcast, The Storybrooke Herald, Onceable, The Riverdale Register, Riverdale after dark och Riverdale // Recap Rewind,

fredag 25 oktober 2019

Några Disney filmer jag har sett det senaste

Jag och Evelina har sett över två säsonger av Ounce Upon A Time tillsammans och vi blev intresserade av att se de klassiska Disney filmerna utav sagorna som de hämtar sin inspiration i från.

Så de senaste månaderna har vi sett några av dessa filmer.

Snow White and the Seven Dwarfs Poster
Snövit och de sju dvärgarna
Har sett denna film tidigare, men jag tycker det är mysigt att se den ändå. Favoriten är när dvärgarna tvättar sig och den lilla sköldpaddan.

Pinocchio Poster

Denna hade jag nog inte sett i sin helhet innan, men har ändå rätt bra koll på vad den handlar om. Lilla Figaro och även den lilla guldfisken är gulliga. Sen är det ju en hemsk berättelse som har lite sanning i sig.

Fantasia Poster
Lägg till bildtext
Såg även denna även om det inte är en klassisk saga, den är ju fin på sitt sätt då det tecknade och musiken harmonierar med varandra.

Dumbo PosterBambi Poster
Har nog sett det mesta av dessa filmer tidigare och hade handlingen i rätt färskt minne när jag såg dem.
Sen är ju både vissa handlingar både i Dumbo och Bambi hemska att se som vuxen, hur de blir behandlade etc.

Sen såg vi denna film Saludos amigos, som visar lite hur tecknarna till Kalle Anka och Långben hittar sin inspiration när de besöker Sydamerika.

Sen avslutade vi med Cinderella där höjdpunkten är alla mössen, hela filmen i sig är väldigt rolig och fin att se.




torsdag 24 oktober 2019

Hett i hyllan vecka 43 / 2019


Så här skriver Monika om Hett i hyllan

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Ännu en bok som jag har köpt på grund av Booktube, och som jag ännu inte har läst, men vill läsa, varför finns det så många böcker och så lite tid.....




Blowback '07 (Blowback Trilogy, #1)Clashing teenage twins Arky and Iris have one thing in common: an ancient musical instrument left to them by their mother. When Iris plays the strangely curved woodwind, the trouble begins; Arky’s friend, Matt, the school’s star quarterback, disappears.

Transported to 1907 and the Carlisle Indian School, Matt is forced to play football for Coach Pop Warner as the Carlisle “Redmen” revolutionize Ivy League football. Matt’s struggle to “play his way home” is complicated when he falls in love with an Indian girl.

Meanwhile, Arky and Iris discover a cache of secrets that might bring Matt back, and lead to the ultimate rescue: their mother, trapped in the past.

Blowback ’07 launches a century-spanning trilogy to be continued in Blowback ’63 and Blowback ’94. Books two and three propel Arky and Iris to the illuminating past, and transform them in ways they never imagined. After all, as their mother once cautioned, “Every road to the future winds through the past.”

onsdag 23 oktober 2019

Doktor Moreaus ö av H G Wells


Doktor Moreaus ö - Översättning Roland Adlerberth
Den svarta figuren, med ögonen som eld, slog ner genom alla mina vuxna tankar och känslor, och för ett ögonblick kom de glömda fasorna från barndomen tillbaka till mig.
Pendrick den siste överlevande efter Lady Vains förlisning räddas av ett fartyg som bär en djupt ovanlig last - ett menageri av vilda djur. Prendick omhändertas av Montgomery, som ger honom mörk medicin som smakar som blod. Prendick befinner sig snart strandad på en ö i Stilla havet med sin räddare och de vilddjur han hade med sig. Här möter han Montgomery's mästare, den olyckliga Dr. Moreau - en lysande forskare vars beryktade experiment i vivisektion har fått honom att överge den civiliserade världen. Det blir snart klart att han har utvecklat dessa experiment - med fruktansvärdt resultat. 

Jag och Eveina har sett på Orphan Black några säsonger, och sen när den serien verkade ha ett stort intresse med sin handling med denna Wells klassiker så ville vi läsa den. 
Så det gjorde vi nu, hade svårt att hitta en bra sammanfattning av innehållet, så detta är en övesrättning från en engelsk sammanfattning, som jag har försökt göra med hjälp av google translate, så jag hoppas den inte ger bort för mycket av handlingen men även ändå ger ett grepp om vad boken handlade om.

Jag har tidigare läst ett par böcker av Wells tidigare, och de som denna är väldigt lättlästa, man skulle tro att en klassiker som är skriven 1880 ska vara svår att läsa men denna flyter på bra. Plus att man fastnar för karaktärerna och får en blick för dem precis som omgivningen som i denna ger mig rysningar och jag känner det som Pendrick upplever när han förstår vad som skett, sker och vilka som finns på ön mer än de människor som omnämns i beskrivningen.

En klassiker jag rekomenderar.

måndag 21 oktober 2019

Läsrapport 42 / 2019



14/10   57 sidor ur Doktor Moreaus ö av H G Wells
             61 sidor ur Pickwickklubben av Charles Dickens
15/10    52 sidor ur Doktor Moreaus ö
              38 sidor ur Daisy Jones & the Six av Taylor Jenkins Reid
16/10    67 sidor ur Doktor Moreaus ö (utläst)
             20 sidor ur Pickwicksklubben
             29 sidor ur Daisy Jones
             11 sidor ur Bränd himmel av Gilly MacMillian
17/11   63 sidor ur Godsgrave av Jay Kristoff
           115 sidor ur Pickwickklubben
18/11   72 sidor ur Godsgrave
            99 sidor ur Bränd himmel
19/11   61 sidor ur Godsgrave
20/11   71 sidor ur Godsgrave

Sammanlagt denna vecka
lästa sidor 816
utlästa böcker 1

Sammanlagt i oktober
lästa sidor 2042
utlästa böcker 3

Sammanlagt i september
lästa sidor 4337
utlästa böcker 12

Sammanlagt i augusti
lästa sidor 3573
utlästa böcker 11

Sammanlagt i juli 
lästa sidor 3402
utlästa böcker 12

Sammanlagt i juni
lästa sidor 4105
utlästa böcker 13

Sammanlagt i maj
lästa sidor 5030
utlästa böcker 16

Sammanlagt  april
lästa sidor 5707
utlästa böcker 15

Sammanlagt mars
lästa sidor 4904
utlästa böcker 16

Sammanlagt februari
lästa sidor 4372
utlästa böcker 14

Sammanlagt januari
lästa sidor 3409
utlästa böcker 10

Sammanlagt i år
lästa sidor 40893
utlästa böcker 123

söndag 20 oktober 2019

Min bokresa # 60 - böcker jag inte gillar och/eller ger upp att läsa

Kände som jag kanske skulle göra något annat än en tag i min bokresa igen, och råkade se en booktubevideo av Justine,I should read that, gällande hur och varför hon DNFs böcker. Alltså inte läser ut en del böcker.

Så jag tänkte att det kunde vara en diskussionsfråga som man skulle kunna ta upp i min bokresa. Så här kommer mina funderingar. (Lämna gärna era egna i kommentarena eller med en länk till ett eget blogginlägg etc).

Jag kan lät sluta läsa en bok om jag känner att boken inte ger mig något när jag läser den, och/eller att det beror på hur den är skriven som gör att jag inte klarar av att läsa den.
Detta att lägga ner en bok kan jag göra nästan med en gång, jag känner bara efter ett par sidor in i en bok att det inte är något för mig.
Sen kan ju det vara lättare att göra så då de flesta böcker jag läser är böcker jag har lånat från biblioteket och inte äger. För hade jag köpt boken för dyra pengar kanske jag hade känt det mera som om jag behövde lägga lite tid och kraft på boken innan jag ger upp den.

Sen som Justine säger i videon, att vissa böcker kanske inte passar mig just nu och här, så även om jag inte gillar den just nu och slutar läsa den, kanske den passar mig någon annan gång i mitt liv.
Det kan jag hålla med om, för jag kan ha många böcker som jag vill prova igen som jag kan ha slutat läsa mitt i eller läst ut och inte riktigt gillat, Men känner att om jag läste boken någon annan gång eller i annat format (då har jag läst boken som ljudbok och vill läsa den i fysisk form, se min recension av tex Radiance), då kanske jag skulle gilla boken mera.

Sen är jag sådan som kan ha flera böcker på gång att läsa samtidigt och det beror på att jag kanske inte är på humör att läsa boken just nu, men den inte känns så dålig så jag vill ge upp den än. Just nu har jag två sådana böcker tex The Grand Man och Att läsa Lolita i Teheran som jag påbörjade att läsa för månader sen.

Vad tycker och tänker ni om detta ämnet, skriv gärna en kommentar eller länka i kommentarerna om ni skriver ett inlägg på er blogg eller någon annanstans.

Tidigare bokresor hittar ni länkar till här.

lördag 19 oktober 2019

Pågående läsning #153 - plus vad jag sett och hört på under veckan

Bildresultat för Daisy Jones and The Six


















Det har varit en sådan vecka då jag har påbörjat en massa böcker, men inte avslutat några av dem jag har hållit på att läsa i flera veckor/månaders tid. Så även om läsningen har gått hyfsat denna vecka har jag hur många böcker som helst som är påböjrade.

Har även börjat lyssna på ljudboken Daisy Jones & The Six, fast jag har ännu inte kommit in i den rikitgt, sen kan det bero på att jag och författaren inte riktig är överens, för jag hade svårt för Evelyn Hugos sju äkta män också.

Sett på lite TV-serier har jag gjort, avslutade Shetland för en vecka sen, men har även sett på Unbelivable, Ounce Upon A Time och Riverdale, förutom att sett på Booktube denna vecka.

torsdag 17 oktober 2019

Hett i hyllan veckan 42 / 2019


Så här skriver Monika om Hett i hyllan :

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Denna bok är ännu en som jag har blivit intresserad av efter jag hade hört talas om den på booktube, sen hade Kajsas blogg en tävling som jag vann och jag önskade mig denna bok då, detta var säkert för 1½år sen, men inte har jag fått läst boken ännu, men vill så gärna men det finns så många andra böcker tyvärr som kommer mellan.

The Dollmaker of Krakow (inbunden)A timeless fantasy set in the Second World War that weaves together magic, folklore and history, perfect for fans of The Book Thief, The Boy in the Striped Pyjamas and Goodnight Mister Tom. One night a little doll named Karolina comes to life in a toyshop in Krakow, Poland, in 1939 and changes the life of the gruff, broken-hearted Dollmaker. And when the darkness of the Nazi occupation sweeps over the city, Karolina and the Dollmaker must bravely use their magic to save their Jewish friends from a terrible danger, no matter what the risks. This powerful story is about finding friendship in the darkest of places and the importance of love in times of great pain.

onsdag 16 oktober 2019

Himlakroppar av Eleanor Catton

Himlakroppar


En hisnande läsupplevelse om guldrushens Nya Zeeland skriven av det litterära stjärnskottet och mottagaren av Man Booker-priset 2013, Eleanor Catton. Året är 1866 och Walter Moody har som så många andra kommit till Nya Zeelands guldgruvor för att söka lyckan. Samma stormiga natt som han anländer stöter han på ett märkligt sällskap bestående av tolv män som har samlats för att i hemlighet diskutera en serie olösta brott. En rik man har spårlöst försvunnit, en prostituerad har försökt att ta sitt eget liv och en enorm förmögenhet att hittats hemma hos en alkoholiserad enstöring. Walter Mody dras snabbt in i ett äventyr som är lika komplext och gåtfullt som stjärnhimlen. Himlakroppar är en andlöst spännande historia i samma klass och format som de stora 1800-talsromanerna. Eleanor Catton tar oss med in i en magisk, viktoriansk värld fylld av häpnadsväckande förvecklingar och oemotståndliga rikedomar. En värld där allting tycks hänga ihop, men där ingenting är vad det till synes vara.
Bokomslag och beskrivning hämtad från Adlibris.

Jag och Evelina valde att läsa denna, då vi fortsatte vår resa världen runt valde vi denna bok då vi skulle besöka New Zealand.
Boken var riktigt bra, även om jag hade hört några recensioner av den då recenten inte gillad den. Sen behövde den ju verkligen fånga intresset när den var så lång som den var, över 1100 sidor, Berättelsen fångar verkligen intresset hela vägen igenom även om de sista 100 sidorna kanske var lite trögare än resten, men de behövdes där i slutet för att berätta alla karaktärers bakhistoria och hur de hörde ihop med varandra.
Jag fascineras av den protistuerade Annas liv och hur har hennes klänningar blivit förvaringsplatsen för allt guld som hittas där. Har det något med den mördade Crosbie eller den försvunne yngligen att göra osv.

Denna bok ingår även i Kaosutmaningen som # 5 en bok som utspelar sig i Australien eller Nya Zeland.

tisdag 15 oktober 2019

Tisdagstion - Bäst just nu

Helena på bloggen Ugglan & boken vill att vi i vår tisdagstrio ska berätta om tre Bäst just nu, det måste ju innebära böcker vi nyligen har läst, som varit de bästa. Tror jag har valt ut min trio nu, som kommer här (alla har inte fått recensioner på bloggen än)

HimlakropparJag försvinner i mörkret (inbunden)Bildresultat för blindheten bok

  1. Himlakroppar av Eleanor Catton, har jag precis läst ut, och ännu inte hunnit skriva något om på bloggen än, det är en rejäl tegelsten men den håller mitt intresse uppe för vad som har hänt den mördade Crosbie Wells, den försvunne Emery Staines, horan Anna och kinsen Oh Sook och de andra. Vann även Man Booker priset 2013.
  2. Jag försvinner i mörkret av Michelle MacNamara, en true crime om Golden State Killer (eller East Area Rapist), om en kvinna som blir besatt att ta reda på sanningen och har skrivit en stark beättelse om mördaren och våldtäktsmannen och hans offer.
  3. Blindheten av José Saramago, nobelpristagarens dystopi om vad som händer när vissa människor drabbas av en blindhet som gör andra skräckslagana av att smittas, och hur det från det urartar rejält.

måndag 14 oktober 2019

Jag försvinner i mörkret av Michelle MacNamara

Jag försvinner i mörkret (inbunden)


Tolv mord, femtio våldtäkter - från mitten av 1970-talet och tio år framåt levde Kalifornien i skräck för Golden State Killer. Han lyckades undkomma rättvisan. Många år senare gjorde Michelle McNamara det till sin livsuppgift att hitta honom. Hennes bok är en stark, mardrömslik skildring direkt från verkligheten - och samtidigt ett självporträtt av en kvinna besatt av sitt sökande efter sanningen.
Förord av Gillian Flynn.
Bokomslag och beskrvining hämtad från Bokus.

En bok jag hörde myckets talas om redan när den ännu inte fanns översatt utan bara i nyutkommen i original, och ända sen dess har jag velat läsa den.
Hade den som ljudbok men kände att jag ville läsa den i fysiskform då jag antog att det kunde finnas bilder i den, som man ju inte kan se om man läser med öronen. Så det dröjde lite innan jag kunde få tag på en bok från biblioteket.
Men sen när jag läste den fick jag ta till mig en stark berättelse om en hemsk våldtäktsman och mördare, hans offer och inte minst författarens egna sökandet efter sanningen som har blivit en intressant bok och berättelse. Den är verkligen läsvärd om man är intresserad av mänsklighetens omänsklighet,
Kan säga sen att det var ett bra val att läsa den i fysisk form för den innehåller bilder och kartor och andra schematiska bilder,