torsdag 28 november 2019

Hett i hyllan vecka 48 / 2019

Så här skriver Monika om Hett i hyllan

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Boken jag lyfter upp idag, är inköpt på bokrean för tre eventuellt fyra år sen, jag har så dåligt minne, och har inte skrivit upp när jag köpte den. Och den låter så spännande så jag tror verkligen det är en bok som jag skulle gilla om jag bara läste den.Vem var Alice? (inbunden)
Alla människor lämnar spår efter sig, men spåren avslöjar aldrig hela historien.Vem är Alice Salmon?Student. Journalist. Dotter.Hon som älskar sena nätter och hatar deadlines.Hon som dog förra året.Alice Salmon hittas en vintermorgon död i en sjö i Southampton. Jeremy Cooke, professor på Alices universitet, är djupt tagen av hennes öde. Han bestämmer sig för att dokumentera hennes liv och ta reda på vad som ledde fram till hennes alltför tidiga död. Men inte alla som stod Alice nära är tacksamma över hans besatta strävan. Professorns motiv är dunkla och sträcker sig många år tillbaka. Vilken roll spelar han själv i tragedin? Hans vilja att värna sina egna hemligheter ställs mot viljan att föra fram sanningen om Alice i ljuset."Vem var Alice? är en ovanlig och utmanande bok."- The Guardian"Författaren lyckas manipulera läsaren så att man efter hand tycker allt mer illa om professorn och undrar vilken hans roll i dramat egentligen är.Det är en fascinerande roman, inte bara till sin form utan även till innehåll och temamässigt. Visst är det intressant, det här med digitala spår. Allting lämnar avtryck, omöjliga att torka bort eller bränna. Det kan vara värt att minnas när vi delar med oss av våra liv på sociala medier. Annika Bengtsson bloggDetta är en av de bästa och mest fascinerande kriminalromaner som jag läst och jag har ändå läst tiotusentals deckare! En klar favorit till Deckarakademins pris för 2015! Jean Bolinder, Dast Magazine (jurymedlem i Svenska Deckarsällskapets utl grupp)

5 kommentarer:

 1. Den har jag faktiskt läst och jag gillade den :) Lite annorlunda, men den passade mig.

  SvaraRadera
 2. Känner inte till den boken men den låter spännande!

  SvaraRadera
 3. Låter spännande. Skulle jag absolut kunna tänka mig att läsa.

  SvaraRadera
 4. Oh, den låter riktigt spännande! Har inte hört talas om den, men skriver upp den på intresselistan.

  SvaraRadera
 5. Den finns bland mina hyllvärmare också. Fast på engelska.

  SvaraRadera