tisdag 14 juli 2020

Det nionde sällskapet (#1) av Leigh Bardugo

Det nionde sällskapet


Galaxy »Alex« Stern växte upp i utkanten av Los Angeles med sin hippiemamma, upptäckte tidigt att hon hade en förmåga att se övernaturliga väsen, hoppade av grundskolan utan fullständiga betyg och trädde in i en skum värld av droger och missbruk. Tjugo år gammal, som enda överlevande efter ett blodigt morddrama, får hon vid sjukhussängen plötsligt en andra chans: Att börja studera vid Yale, ett av världens mest prestigefulla elituniversitet, med alla avgifter betalda. 
Men vad är haken? Varför just hon? När Alex anländer till Yale får hon i uppgift att bli övervakare av universitetets åtta hemliga sällskap och deras egendomliga ritualer, en uppgift som ett av sällskapen, Lethe, ansvarar för. Tanken är att Alex ska bli upplärd av sin handledare, Darlington. Men när en ung kvinna hittas död på universitetsområdet samma kväll som sällskapen utför sina magiska ritualer har Darlington försvunnit i ett mörkt hål, och Alex står ensam kvar. 
Hon är övertygad om att det finns ett samband mellan mordet och de hemliga sällskapen. För hon vet nu att de ägnar sig åt långt märkligare och mer skrämmande saker än vad någon kunnat föreställa sig… 
Bokomslag och beskrivning hämtad från Modernista, får även tacka dem för recensions exemplaret jag fick.

Denna bok har jag varit intresserad av att läsa sen jag för första gången hörde talas om den då den kom ut i orginalspråk, sen kanske min förväntan minskade lite när jag hörde fler och fler negativa röster om den.

Så jag ska säga jag blev rejält överraskad att jag gillade den så mycket som jag gjorde. Speciellt då jag inte har varit så förtjust, bara lite lagom, i författarens tidigare böcker.
Kan ju beror på att denna riktar sig till en vuxen publik plus att den är en urbanfantasy och att det är paranormala händelser i den, för det är något jag gillar. 
Plus att jag är den där som gillar när huvudkaraktären inte är en på dussinet, utan har lite mera problematik och djup i sin bakgrund.

Till slut så ska jag säga att jag blev lite överraskad trodde inte det var en bok i en serie, så det ska bli intressant att få läsa om Alex och få reda på vad som ska ske nu. Även om denna bok är rätt avslutande och jag känner mig tillfredsställd med hur den slutar.

1 kommentar:

  1. Den här vill jag också läsa! Visste inte heller att det var första boken i en serie.

    SvaraRadera