lördag 4 juli 2020

Komedier (4 pjäser) av Oscar Wilde

Pin på : WORDS :The 15 Wittiest Things Oscar Wilde Ever Said (med bilder ...The 15 Wittiest Things Oscar Wilde Ever Said | Oscar wilde quotes ...The 15 Wittiest Things Oscar Wilde Ever Said | Oscar wilde quotes ...
Denna pjässamling av Oscar Wilde hade jag lånat för att läsa i oktober då det var Victober, men jag kom aldrig så långt. Men fick äntligen läst dem nu, och det var inte försent för 3 av 4 var verkligen underhållande.

1. Lord Wildemores solfjäder (Betyg 4)
2. En kvinna utan betydelse (Betyg 4)
3. En idealisk äkta man (Betyg 2)
4. På fullt allvar (Betyg 5).

Alla har väl lite komiska inslag i sig, den sista är verkligen farsartad i sitt sätt med förvecklingar hit och dit, men även med ett djup i slutändan.

Håller med en artikel från svt.se i från 25 juli 2017 om vad sista pjäsen handlar om och vad betydelsen av den är.

Den irländska författaren och dramatikern Oscar Wilde skrev komedin ”The importance of being Earnest” som en satir över det viktorianska samhällets sedvänjor. I helgen hade den världspremiär som opera på Vadstena Slott vid Vätterns östra strand. Kulturnyheternas operakritiker Ella Petersson har sett den.
”The importance of being Earnest” utspelar sig under sent 1800-tal och kretsar kring brittiska överklassfamiljer som försöker gifta bort sina bortskämda ungdomar. De två pojkarna förälskar sig i varsin flicka, och efter ett antal romantiska förväxlingar vill båda flickorna gifta sig med en man som heter Earnest.
Det intressanta för mig nu skulle vara se om jag kunde hitta pjäserna och se dem spelas upp som de ska göras. Till exempel denna från youtube


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar