onsdag 21 oktober 2020

De oskyldigas tystnad av Somaly Mam (Världen runt - Kambodja)


En stark kvinnas kamp mot barnprostitution i Asien. 
"Jag skrev den här boken för att jag vet att jag en dag kommer att mista livet, och jag vill inte lämna den här världen utan att ha gjort mig hörd." Med livet som insats har Somaly Mam tagit upp kampen mot den illegala sexhandeln i Kambodja. Kambodja är ett av de fattigaste länderna i världen. Många familjer tvingas sälja sina döttrar -inte äldre än fem, sex år - i utbyte mot ett par hundra kronor. Några säljs som slavar, men majoriteten av flickorna tvingas till prostitution. Somaly Mam är en av dem. Hon berättar i denna bok om sin tragiska barndom då hon ständigt utsattes för misshandel och tortyr. Somaly Mam såldes till olika män som våldtog och förnedrade henne, och 16 år gammal skickade en släkting iväg henne till en bordell. Efter åtta år som prostituerad fann hon äntligen en väg ut ur helvetet. De känslomässiga ärren är mycket djupare än de fysiska, har Somaly Mam konstaterat, och det dröjde länge innan hon kunde lita på en man igen. Somaly Mam vittnar här om tortyren i bordellerna och berättar också gripande om alla dessa barns tragiska öden. Vi får bland annat läsa om Sokhone, som såldes vid åtta års ålder och dog i aids när hon var femton.

Somaly Mam är född i Kambodja och bor i dag i närheten av Phnom Penh tillsammans med sina tre barn. För att kämpa mot människohandeln i Asien grundade Somaly Mam år 1997 organisationen Afesip i Kambodja tillsammans med sin dåvarande make Pierre Legros. Det är en biståndsorganisation med internationell målsättning och har sedan dess startat även i Thailand, Vietnam och Laos. Afesip bekämpar orsakerna till och konsekvenserna av sexuell exploatering. Organisationen har som mål att rädda och socialt återanpassa människor som har förslavats sexuellt samt att bekämpa människohandel. Trots att Somaly Mam ständigt är utsatt för dödshot och trakasserier har det inte hindrat henne från att hjälpa tusentals flickor bort från prostitutionen. År 2006 var Somaly Mam en av åtta olympiska flaggbärare vid invigningen av vinter-OS i Turin.
Bokomslag och beskrivning hämtad från Boktugg.

Jag och Evelina valde att läsa denna i vår världen runt resa.
Det är en hemsk berättelse om barn- och kvinnoprostitution och det är en gripande berättelse att läsa om, och svårt att veta vad man ska skriva i en recension.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar