torsdag 11 februari 2021

Hett i hyllan vecka 6 / 2021

 

Så här skriver Monika om Hett i hyllan
Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Dagens hett i hyllan var en bok jag råkade glömma att avbeställa från Bonniers bokklubb, sen kände jag att det var en bok jag var lite intresserad av, men dock har jag inte läst den även om jag ägt den i över två år nu.

Året är 1910. Från skärgårdsön Hustrun längst ut i havsbandet via det akademiska Uppsala hamnar den föräldralösa Colombine och den lilla harmynta Ursula på klippern Arkansas of Copenhagen. Fartyget stävar för fulla segel mot världens ände, också kallad Kina. Colombine mönstrar på som skeppsläkare och måste förklä sig till man för att freda sig och sin skyddsling.

Hundra år senare. Postmästare Algot på Hustrun är död men har snuvat sin dotter Ellinor på hela arvet. Förlamad av chocken går hon tillsammans med sin älskade fågelmålare Herrman i exil på den karga ön Stora Björn. De tränger ihop sig i en sjöbod där väggarna är stoppade av de kappor och rockar som blev kvar efter en olycka på isen ett sekel tidigare. I boden finns också ett gammalt skeppsapotek, fyllt av loggböcker från klipperskeppet Arkansas of Copenhagen där spår leder tillbaka till Ursula och Colombine. Medan vintern kopplar sitt grepp börja Ellinor och Herrman nysta i för längesedan glömda samband mellan då och nu.

Jakten efter vind är en fristående fortsättning på romanen Hemåt över isen, som även översatts till tyska och franska.

8 kommentarer:

 1. 'Hemåt över isen' har jag ju i hyllan! Nu blev jag riktigt sugen på att läsa den, för din bok ovan låter väldigt spännande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Hemåt över isen, låter som jag behöver läsa den boken innan denna....

   Radera
 2. Låter som en bok som jag nog skulle gilla!

  SvaraRadera
 3. Blev visst inget av min kommentar förut så jag försöker igen. Hemåt över isen har jag läst. Inte det bästa jag har läst men helt ok. Det verkar delvis vara samma personer och samma miljö i din hellihyllanbok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad bra, då fick jag lite svar på frågan om jag behövde läsa den boken innan denna. Och det verkar ju så då det verkar handla om samma personer.

   Radera
 4. Helt okänd bok för mig. Kopplingen till Uppsala lät lockande, men när jag läst hela beskrivningen känner jag mig tveksam.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag är också lite tveksam, det är väl därför jag inte har läst den, plus att det verkar finnas en bok innan denna.

   Radera