torsdag 16 september 2021

Hett i hyllan vecka 37 / 2021

 

Så här skriver Monika om Hett i hyllan:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Ännu ett recensions exemplar som bara dök upp i brevlådan en dag i augusti 2018, som jag ännu inte har läst:


André Cabral, läkare bosatt i London, har inte varit i hemlandet Brasilien på trettio år. Minnena från uppväxten i Brasilien kunde lika gärna varit någon annans - tills det där brevet kom, som han burit med sig i veckor utan att berätta om det för någon. Den loja pendlingen mellan Ipanema och familjens lyxvåning, alla ansvarslösa fester i Rio, extra jobbet på hans pappas plastikkirurgimottagning och så hans hemliga förhållande med Luana, dotter till familjens hemhjälp. Oförmögen att stå emot brevets dragningskraft är André påväg hem, för att få fatt i sitt eget förflutna.
Luiza Saumas Kött och ben och vatten är en förbluffande rik debutroman. Ur en slumrande alldaglig brasiliansk-engelskmans livsberättelse framträder ett land, Brasilien under militärdiktaturen, ett samhälle hårt styrt av klass, ras och kön, en värld nätt och jämnt uthärdlig i sina våldsamma villkor såväl som sin skönhet.
I svensk översättning av Erik MacQueen.

LUIZA SAUMA är en brasiliansk författare och journalist, född i Rio de Janeiro och i dag bosatt i London. Kött och ben och vatten [Flesh and Bone and Water, 2017] är hennes debutroman, hyllad i Europa såväl som i Amerika en förförisk, bländande berättelse om familj, klass, livslögner och villfarelser, vars spelplatser är Rio de Janeiro, London och vid Amazonfloden.

4 kommentarer:

  1. Den låter ju riktigt spännande.

    SvaraRadera
  2. Denna läste jag faktiskt förra vintern. Den var helt okej. Bara miljön gjorde den liksom intressant.

    SvaraRadera
  3. Den är jag intresserad av. Måste kolla om jag har den i läslistan.

    SvaraRadera
  4. Den boken låter intressant.

    SvaraRadera