söndag 28 november 2021

Nattsvärmare av Mohsin Hamid

 

I Lahore i Pakistan finns två sociala kaster: de som lever luftkonditonerat och de som svettas. Darashinko "Daru" Shezad tillhör den svala eliten men på grund av hans envisa stolthet förändras allt. I en malström av destruktiv kärlek till sin bäste väns fru, droger och det sköna livet kämpar Daru desperat för att återupprätta sin ställning. Men samma korrupta system som förut gynnat honom, visar sig nu vara en svår motståndare, Daru fattar slutligen ett ödesdigert beslut: han ska hjälpa den revulotionäre vägpiraten Murad Badshah att omdistrubera de rikas tillgångar genom rån. Samtidigt vibrerar marken någonstans i landet av ännu en provsprängning och Lahore firar med smattrande kalasjinkovs. Pakistan har tagit ytterligare en poäng i kärnvapenkapplöpningen med Indien.

Nu har vi kommit till Pakistan i vår världen runt läsresa, och valde denna bok för att efter tidigare i år läst Exit Väst av samma författare (men den inte utspelade sig i Pakistan så blev det inte den bok som räknades till att ha läst en bok från Pakistan).

Ska säga att detta var en intressant historia men Exit väst passade mig mycket bättre med sin lite magiska realsim, men denna är inte dålig, fast det tar ungefär halva boken innan jag har fastnat för berättaren Daru och de andra karaktärerna som dyker upp i boken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar