onsdag 15 december 2021

Hälsningar från ondskans axelmakter, vardag och vansinne i världens mest stängda länder av Caroline Salzinger

Caroline Salzinger har skrivit en bok som går under ytan på länder som vi annars mest känner till som hotfulla platser långt borta. Det är utrikesjournalistik när den är som bäst, men också ett personligt och humoristiskt vittnesmål om hur det är att vara ung kvinna i en machopräglad yrkesgrupp, i världens mest slutna och farliga länder. Efter terrorattentaten den 11 september 2001 pekade USA:s president George W Bush ut Irak, Iran och Nordkorea som ondskans axelmakter. Kort därefter lades Syrien, Libyen och Kuba till på listan över skurkstater. Caroline Salzinger beskriver i sin bok resor och möten i dessa sex utpekade länder och berättar om vad som dagligen försiggår där. Parallellt med möten med människor i beskriver hon hur det är att som ung kvinna arbeta i ett yrke under omständigheter där känslor, moral och nerver ständigt sätts på prov. Ibland får det viktigaste, det som berör mest, inte plats i den dagliga nyhetsrapporteringen hem. Det är därför Caroline Salzinger har valt att skriva denna bok. Caroline Salzinger är utrikesreporter på Sveriges Radio. Hon har rapporterat från oroshärdar, krig och naturkatastrofer i Mellanöstern och Afrika, från den politiska hetluften i USA och Europa och inifrån världens mest slutna regimer, länder som Nordkorea, Libyien och Iran, Hon har tidigare jobbat på TV4 och SVT och som frilansjournalist.
Bokomslag och beskrivning av bokens handling kommer från Bokus.

En bok som har tagit lång tid att läsa, inte för att den var dålig och ointressant mera för att jag var i en liten svacka gällande min läsning under andra halvan av året. Sen dock när jag skulle ta mig tid till att läsa ut den tog de resterande 3/4 bara några dagar att läsa ut, då jag var mer intresserad av att läsa om de länderna och vad Caroline hade upplevt i dem under sina repotageresor dit.
Sen kan det kanske vara synd att den inte var mera aktuell i tiden än den var, då den är skriven runt 2015, och en hel del har säkert hänt på de 6 åren som gått sen dess, men en hel del är nog aktuellt i dag med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar