lördag 15 april 2023

The lie tree av Frances Hardinge

 

Fjortonåriga Faiths föräldrar bestämmer sig för att flytta ut till en vindpinad ö vid engelska kusten och hon förstår att det ligger mer bakom beslutet än vad de vuxna låtsas om. När hennes pappa kort därefter omkommer under mystiska omständigheter tror Faith sig veta något som kan ha betydelse. Men hon är bara en flicka, och i 1800-talets England anses hon inte värd att ta på allvar. Om hon ska få någon klarhet i vad som hänt måste hon ta reda på det på egen hand.

I jakten på ledtrådar hittar hon ett märkligt träd bland sin fars tillhörigheter. Det växer och bär frukt bara om man berättar en lögn för det. I gengäld avslöjar trädet en sanning. Eftersom trädet kan vara hennes enda chans att få reda på vad som hände hennes pappa, sprider hon lögn efter lögn över den lilla ön. Men lögner har en tendens att få eget liv ...

Lögnerna träd är en suggestiv berättelse om tro, vetenskap och sanningstörst. Den har vunnit flera prestigefulla priser (bland annat Costa Book of the Year) och hyllas världen över för sin intrig och atmosfär.

Bokomslag och beskrivning av bokens handling hämtad från Bokus.

En bok jag har ägt i mågna år och hara känt att jag velat läsa länge men det har aldrig blivit av, men nu i år då jag försöker mig på att läsa de där hyllvärmarna som jag har skrivit om i Hett i hyllan föll lotten på denna bok. Plus att den passade in på bägge readathonen som jag läste för i Mars månad, med middlegrade march (adward-winner) och The blacklist readathon (en subscriptions bok köp= barnens bokklubb).

Sen valde jag att lyssna på den och då blev det den engelska varianten. Jag vet inte men det tog emot att läsa/lyssna på denna och jag vet inte om det var att jag inte riktigt kom in i handlingen i början för sen när jag lyssnade på slutet av den, efter lite uppehåll och lyssnat på något annat ett tag, så gick det lättare att få den utläst och jag blev fast i handlingen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar