onsdag 3 maj 2023

Det sextonde året av Kim Liggett

 

Ingen talar om nådeåret. Det är förbjudet. Vi får veta att vi har kraften att locka vuxna män ur deras sängar, att få unga pojkar att förlora förståndet och att driva hustrur till vansinne av svartsjuka. Det är därför vi blir förvisade vårt sextonde år, för att släppa ut vår magi i naturen innan vi tillåts återvända till civilisationen.

Sextonåriga Tierneys nådeår närmar sig. Under ett års tid ska hon och byns jämnåriga unga kvinnor leva avskilt från samhället, på en ödslig plats i skogen. Därefter ska de återvända renade och redo för äktenskap.
Snart inser Tierney att det svåraste är inte att försöka överleva i skogen. Det farligaste är inte jägarna, som väntar på en chans att få tag i en av flickorna för att tjäna pengar på svarta marknaden. Det stora hotet är de andra flickorna. För är det något som är verkligt så är det att nådeåret kan driva vem som helst till vansinne. Och det är inte alla som kommer att klara sig.

Bokomslag och beskrivning av bokens handling hämtad från Adlibris.

Jag gillar lite dessa böcker som handlar om kvinnors frigörelse mot män och civilisationen de lever i som inte ser kvinnor som jämlikar.

Sen är denna lite mörkare än vad man kanske tror från första början, men när man får reda på mer om den värld de lever i så blir man glad att man ser och får veta att det finns människor som kämpar för att få världen att bli ljusare och mera jämlik för kvinnor och flickor än vad den är.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar