fredag 12 maj 2023

Hamnet av Maggie O´Farrell

 

Enastående roman om familj, förlust och historien bakom Hamlet.

I 1500-talets England förälskar sig en fattig latinlärare i den excentriska Agnes. Hon vandrar runt på familjeägorna med en falk på axeln och är lika fruktad som eftertraktad för sina kunskaper om läkeväxter. Mötet leder till äktenskap, de flyttar till Stratford och får tre barn: dottern Susanna och tvillingarna Hamnet och Judith.   

Agnes går in i rollen som omsorgsfull mor och fru, samtidigt som hennes mans författar­karriär börjar ta fart och pesten härjar runt om i landet.  När hans tvillingsyster blir svårt sjuk är det den elvaåriga Hamnet som ger sig ut för att hämta hjälp. Men tragiskt nog är det istället han själv som dör. Fyra år senare skriver hans far tragedin Hamlet.   

Hamnet är en hypnotisk bladvändare om de händelser som inspirerade William Shakespeares mästerverk Hamlet. Det är ett rörande porträtt av ett äktenskap och det starka bandet mellan tvillingsyskon, och en förkrossande gestaltning av en familj härjad av sorg och förlust. 

Bokomslag och beskrivning av bokens handling hämtad från Adlibris.

Valde att läsa denna bok för har läst böcker av författaren förut och velat läsa andra av henne för att se om jag skulle gilla dem, sen som nummer två var att jag hade hört mycket om denna bok från olika booktubers och sen var den Alice från the Book castle favortibok från förra året.

Det var väl en underhållande och intressant bok om hur eventuellt Shakespears familj och liv har varit men jag tror författaren tagit sig stora friheter fast vad vet jag för jag har dålig koll på Shakspear....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar