tisdag 30 maj 2023

The lies of Locke Lamora (#1) av Scott Lynch

 

Det är aldrig lätt att vara föräldralös, och särskilt inte i Camorr, en sjudande och korrupt stad byggd på ruinerna efter en mystisk utdöd art. Locke Lamora gör ändå sitt bästa för att överleva. Han undgår både slaveri och en säker död, men råkar i klorna på den ögonlösa prästen Chains, som varken är blind eller präst utan en av stadens främsta lurendrejare. Hans hov av gatungar, "Gentlemannabastarderna", tränas att stjäla och lura sig till vad de kan. Snart går Locke under namnet Camorrs Törne och ingen rik ädling går säker för hans giriga fingrar.
Men Locke och hans tjuvaktiga bröder kommer att ställas mot större hot än stadens ordningsmakt. I skuggan bakom gangsterledaren Capa Barsavi lurar en potentat som kallas Grå kungen. Han håller långsamt på att utplåna Capas gangstervälde genom att mörda hans män, en i taget. Locke utnyttjas som en bricka i spelet om makten över stadens under värld. När han själv hotas av döden, eller värre, svär han att jaga rätt på Grå kungen och göra slut på honom.
Debutroman som av förlaget beskrivs som en blandning av Robin Hood och Ocean's Eleven i fantasymiljö.

Bokomslag och beskrivning av bokens handling hämtad från SFbokhandeln.

Gillade historien med unga tjuvar som är präster och con-artister ut i fingerspetsarna, och att de råkar illa ut och hur berättelsen dras fram och hur det slutar.

Dock var språket lite svårt, och det kändes trögt att läsa visa bitar, speciellt i början i boken innan man hade kommit in i handlingen eller fått världen helt klar för sig.

Men nu ser jag fram emot att läsa vidare i serien för att se hur det går för Locke Lamora och hans vänner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar