söndag 6 november 2016

"The Best" - dystopi

Lyrans noblesser har startat en ny liten utmaning till varje vecka hon vill att vi ska berätta om "The best" av olika kategorier, denna vecka är det Bästa dystopin som ska utses. Och jag kom att tänka på att det måste ju ändå vara Hungerspels-triologin av Susanne Collins, jag har ju inte bara läst den en gång utan två, och fastnat lika mycket i handlingen bägge gångerna och inte kunnat lägga ifrån mig böckerna. Hela tiden drivs att läsa vidare för att få veta vad som händer... (och filmerna är nästan lika bra dem).

Handling av bok 1 Hungerspelen är hämtade från Bokus sida.
Varje år direktsänds Hungerspelen som en av de största mediala händelserna. Från varje distrikt väljs två ungdomar mellan tolv och arton ut att delta. De lottas fram, och skickas omedelbart till huvudstaden där de ska stajlas, tränas och visas upp i direktsända intervjuer. De måste se till att vinna folkets gunst för att få sponsorer. Varje år konstrueras en ny spelplats där ungdomarna släpps ut. Men bara den som överlever får åka hem!

Katniss Everdeen är fjorton år. Hon älskar sin lillasyster Prim över allt annat, och försöker skydda henne från allt hemskt i distrikt tolv, men mot Hungerspelen har hon inget skydd. Det namn som dras i lottningen i distrikt tolv är Primrose Everdeen, och Katniss ser ingen annan utväg än att själv ta Prims plats i spelen...

Suzanne Collins har skrivit en gastkramande framtidsroman om liv och död. men det är lika mycket en roman om vår tids television - som är grym, rå, falsk och egentligen bara handlar om en sak - tittarsiffror.

4 kommentarer:

 1. Älskar Hungerspelen. Har också läst den ett par gånger och räknar med att det kommer bli fler :)

  SvaraRadera
 2. Gillar också skarpt. Både böcker och filmer.

  SvaraRadera
 3. Älskar också Hungerspelen, både böckerna och filmerna är riktigt bra. Har dock de två sista filmerna kvar att se.

  SvaraRadera
 4. Började läsa denna, men kom av mig. Kanske fel tidpunkt? ;)

  SvaraRadera