tisdag 1 november 2016

Tematrio - träsk och djungel

I veckans tematrio hos Lyrans noblesser vill hon att vi ska...
Berätta om tre böcker/berättelser som utspelar sig i våta träskmarker, i djungeln eller i regnskogen (eller liknande blöta ställen)!

Vid första tanken när jag läste detta blev jag helt ställd vilka böcker vet jag som utspelar sig i de omgivningarna, dock såg jag att jag kan i alla fall använda en bok som är samma som Lyran själv tipsar om, även om jag helst skulle vilja tipsa om tre andra. Men först trodde jag ju inte jag hade några alls men sen kom jag på en egen och ska förhoppningsvis även lyckas hitta en tredje om jag får fundera lite. Det stämde att jag faktiskt kom på en tredje...så här kommer min trio...

1.  Färden genom mangroven av Maryse Condé utspelar sig under en natt, invånarna i en liten by samlas till likvaka. I tur och ordning får vi höra dem berätta om sina liv och om den döde, främlingen Francis Sancher. Författarens språkliga briljans kommer till uttryck genom alla olika personer hon ger röst åt. Berättelsen är mångfacetterad, dramatisk och fängslande, den skildrar kärlek och hat, vidskepelse och förtryck.

2. Flickan under jorden av Elly Griffiths en deckare som utspelar sig i ett träsk (tror att det är det) och i närheten av havet. Ruth som är arkelog blir anlitad av polisen när de hittar en kropp nedgrävd i sankmarken, för att ta reda på från vilken tid kroppen kommer ifrån, om det är ett nyligen avliden eller inte. Hela denna deckaserie om arkeologen Ruth Galloway är bra och intressant kanske lite för att det är en arkeolog det handlar om, eller så är det den förbjudna kärlekshistorien som finna som gör att jag gillar den. Många fler (minst tre till) delar utspelar sig i vattenrika miljöer. Tex De öde fälten där det blir ett stort oväder och en stor översvämning så att de blir instängda i ett slottliknande hus med mördaren.

3. Flickan som älskade Tom Gordon av Stephen King. Denna bok utspelar sig ju inte bara i träskmark, flickan vadar igenom ett stort träsk i alla fall en gång under bokens gång. Och även bäckar är en stor del i naturen i boken. Det handlar om den nio åriga flickan som kommer bort under en hajk med sin mamma och äldre bror och vi får följa hennes väg genom skog och mark tillbaka till civilisationen. Min recension finns här.

5 kommentarer:

 1. Har äst en annan av Condés böcker och gillade den och har också läst en bok av Griffiths men inte just den där.

  SvaraRadera
 2. Oj jag har läst en och ändå fixade jag inte Tematrio denna veckan.

  SvaraRadera
 3. Åh, Flickan som älskade Tom Gordon var ju så bra! :)
  Kommer även med säkerhet att läsa mer av Griffits.

  SvaraRadera