måndag 4 september 2017

Barnet från ingenstans av Kari Rosvall & Naomi Linehan

en riktig bladvändare. - LitteraturMagazinet Det här är ett briljant berättat och briljant skrivet människoöde. - Tidningen Kulturen Kari Rosvall var ett av de tiotusentals barn som avlades för att bli en del av Hitlers rena, ariska tyska rike. Under sin uppväxt anar Kari att något är konstigt med hennes förflutna. Men inte förrän hon är 64 år och bor på Irland får hon av en slump veta exakt vad att hon är resultatet av en förbindelse mellan en norsk kvinna och en tysk soldat och ingår i SS-projektet Lebensborn.

Detta är den fascinerande historien om en kvinna som växer upp i Sverige utan kunskap om hur hon var tänkt att användas som barn. En aktuell bok om hur kvinnor och barn utnyttjas i krigssituationer.
Omslagsbild och beskrivning från Bokus sida.

Jag visste ju att nazisterna hade en form av avelspogram för att det skulle födas ariska barn, men jag hade aldrig läst om detta innan. Det finns säkert inte mycket skrivit om det skulle jag tro. I alla fall inte på detta sätt där Kari berättar om sin resa för att hitta sina rötter. Karis berättelse är så djup och så fint skriven att jag skulle mycket väl kunna läsa denna bok igen. Även om biografier inte är något som jag brukar vilja läsa om. Den handlar ju även om annat ur hennes liv, som är lika intressanta att läsa om.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar