lördag 30 september 2017

Så har jag det nu av Meg Rosoff

Femtonåriga Daisy skickas från New York till den engelska landsbygden för att tillbringa sommaren med en moster och fyra kusiner som hon aldrig har träffat. Mostern måste åka bort strax efter Daisys ankomst och de fem kusinerna blir ensamma i det stora huset. Nästa dag detonerar flera bomber i centrala London och England blir ockuperat av en okänd fiende.

Trots att läget trappas upp i omvärlden och kriget närmar sig, blir gården ett slags Edens Lustgård: en plats utan vuxna och regler att följa, en plats där Daisys gryende och förbjudna kärleksrelation med kusinen Edmond får växa fram ostört. Men kriget skonar ingen och kusinerna blir snart evakuerade åt olika håll. Det blir en sommar när barndomen får ett abrupt och plågsamt slut, men den får också Daisy att växa till en person hon aldrig trott att hon kunde vara. 

Så har jag det nu är en nervkittlande dystopisk kärleksroman om krig, begär och identitet. Ett oförglömligt, storslaget och skrämmande äventyr helt olikt något du tidigare läst.
Bokomslag och beskrivning från Adlibris.

Meg Rosoff fick ju ALMA priset 2016, jag har inte läst något av henne tidigare, och detta är hennes debutroman. Och vilken debut sen, detta gillade jag, att få läsa om Daisy som tvingas att lämna sin pappa och hans nya familj och flytta till sin moster och kusiner på den engelska landsbygden då det utbryter ett krig och hela landet blir ockuperat. Mostern har blivit tvungen att åka i från, och ungdomarna får lita på sig själva. När de blir separerade och blir än mer tvungna att klara sig själva skildras så bra. Och slutet, gör bara att jag gärna hade velat läsa mera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar