torsdag 28 september 2017

Hett i hyllan vecka 39


Då var det dags för veckans i hyllan, Monika skriver så här på sin blogg:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Boken som jag kom att tänka på denna gång, är ett recensionsexemplar jag fick av Modernista förra sensommaren/hösten, men jag hade då hamnat i en lässvacka och fick inte läst den. Men nu under Victober (länk till en booktube video som förklarar vad det är har ni här).Den föräldralöse William Crimsworth vill slippa ett liv som kyrkoherde och tar anställning hos sin bror Edward. Där blir tillvaron svår, till slut outhärdlig. I stället börjar William ett nytt liv, i ett nytt land han inte förstår. Av egen kraft måste han skapa sig en plats i en värld full av falskhet och besvikelser.
Med Professorn ville Charlotte Brontë göra uppror mot dåtidens förväntningar. Här lade hon grunden för teman hon också utforskade i Jane Eyre och Villette. Romanen är en skildring av en människas kamp, men också av längtan och begär. Vid sidan av den städade Crimsworth finns mer färgstarka personer, som den demoniske Mr Hunsden och den gåtfulla Zoraïde Reuter. Det går också att skymta författaren själv, sedd utifrån.
En engelsk klassiker i översättning av Anna-Karin Malmström Ehring och Per Ove Ehrling – den första svenska översättningen sedan 1858 – med ett nyskrivet förord av litteraturforskaren Thomas Sjösvärd.

5 kommentarer:

 1. Jag älskar alla systrarna Brontës böcker så den där skulle jag vilja läsa.

  SvaraRadera
 2. Den läste jag i våras. Den var ok men Jane Eyre och Villette är mycket, mycket bättre.

  SvaraRadera
 3. Har bara läst Jane Eyre av henne och den passade mig inte alls. Jag är glad att jag har läst den, men det får räcka med den :)

  SvaraRadera
 4. den är riktigt intressant. läs den!

  SvaraRadera