lördag 31 mars 2018

#eggetpask18 eller Pågående läsning #100(plus vad jag sett och hört på)

Läsningen under veckan har fungerat bra läst en hel del böcker och from i torsdags 29/4 har jag deltagit i Påskläsutmaningen som Mias bokhörna håller i, och då även lyckats läsa en hel del av de böckerna som jag räknade med att jag skulle läsa.

Dag 1 Stormens öga (Grishatrilogin del 2) av Leigh Bardugo 367 sidor
Dag 2 Nevermoor, Morrigan Crows magiska förbannelse av Jessica Twonsed 346 sidor samt avsluta De små folkens historia av Ingmar Karlsson 55 sidor.

Sammanlagt under påskläsutmaningens två första dagar har jag läst 768 sidor.

Under veckan har en del tid även ägnats åt att titta på Booktubers och Teen Wolf ( ingen som blir förvånad att jag har sett på den TV-serien eller?) Har lyssnat på några avsnitt av podcasten Reading Women.

Sen firar jag lite förutom att det är påsk att detta är mitt 100e inlägg i serien Pågående läsning jag har haft på bloggen.


Glad påsk alla bokälskare


fredag 30 mars 2018

Helgfrågan vecka 13/2018

Mia undrar som helgfråga så här i påsktider:
Men jag undrar lite vad ni har hemma i hyllorna, har ni någon gammal bokskatt?
Eller någon bok som av någon anledning ni värderar högt.

Jag kan tyvärr inte ta någon bild och visa, för de står inte i någon hylla just nu utan är nerpackade i en låda i förrådet. Och det är min morfars gamla Utvandrarserie av Vilhelm Moberg, både gamla och jag värderar dem högt för att de är en av mina favorit klassiker plus att jag har just fått ärva dem från min morfar. (Förutom Utvandrar serien så även Greven av Monte Cristo och Tusen och en natt plus några fler skatter ärvda efter morfar finns nerpackade).

En bonusfråga Hur firar du påsk?(Jag räknar med att alla svarar genom att vara med i påskläsutmaningen, hihi)

Jag är med i läsutmaningen och det går extremt bra, hamnat i läsflyt (läst ut två böcker på två dagar). Imorgon däremot kommer det nog bli mindre läst för då ska vi fira hemma hos svärföräldrarna, plus makens bror och familj, med middag och samkväm. 

torsdag 29 mars 2018

Hett i hyllan vecka 13/2018

Monika skriver så här på sin blogg.

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Veckans hett i hyllan blir en bok som jag har haft i ett år som jag ännu inte har läst än fast jag gärna vill. Hoppas att den kommer att bli läst snart. Robert är ju en bloggkollega förutom författare till boken.

I den värmländska socknen Frykeboda hittas en ung kvinna mördad i sitt eget hem. Det är sent 1800-tal och kommunikationerna är långsamma, men en sådan här nyhet sprids snabbt på kyrkbacken.

Länsmannen och fjärdingsmannen gör sitt bästa för att lösa mordfallet, men det står snart klart att det är många som har något att dölja. I en socken där alla känner alla måste man akta sig för att ge grannarna anledning att skvallra. Det finns mycket skam och skuldkänslor om man skrapar på ytan. Där finns även en främlingsfientlighet som blir tydlig när man söker efter mördaren.

Historien bygger på ett autentiskt svenskt rättsfall, men platser och personer är ändrade och upplösningen blir en annan.

Boken går att köpas hos tex Bokus.

onsdag 28 mars 2018

Sandgrav av Helen Tursten

Sandgrav är den andra delen i en ny serie av Helene Tursten, författaren bakom succén om kriminalkommissarie Irene Huss.

Det är snart jul och nioåriga Amelie lämnar skolan i Strömstad för att åka hem och hämta sina luciakläder. Men hon återvänder aldrig. Kort därefter försvinner ännu ett barn och misstankarna riktas mot en tystlåten och udda tonåring i det lilla samhället. Men när en polis hittas död och det kort därefter sker en explosionsartad brand i en lada, börjar polisen misstänka att andra krafter ligger bakom dåden.

Kriminalinspektör Embla Nyström tillhör det mobila teamet i Västra Götaland och kopplas in på fallet. Är det en seriemördare som går lös, eller kommer de att lyckas hitta barnen vid liv? Och hur passar polismordet in i bilden?
Bokomslag och beskrivning hämtad från Bokus.

Faktiskt ännu en deckarförfattare som är en av mina favoriter (andra kan ses i veckans topplistas inlägget från igår).
Jag gillar vad jag läser (eller hör egentligen för jag läste den som ljudbok) i andra deckaren med Embla även om Irene Huss har en liten roll i denna. Men Embla har tagit över huvudrollen som utredare i Turstens deckare. Jag gillar henne och övriga person beskrivningar i den här deckaren. Hon har ett förflutet som spelar stor roll i hennes personlighet men det är inget som tar över berättelsen, utan bara ger henne djup. Och det är skönt att läsa om icke drogberoende poliser som man gör nästan i var och varannan deckare i vanliga fall.
Helt en deckare i min smak och jag hoppas på att det kommer fler från Helen Tursten.

tisdag 27 mars 2018

Veckans topplista - påskekrim


Nu inför påsken vill Johanna att vi ska göra vår veckas topplista utifrån Påskekrim, pga att vårt grannland Norge verkar ha det som kutym runt påsk att läsa krim(=deckare). Jag väljer inte att ta upp enskilda böcker utan mera hela författarskap och det blir mer än fem. Dessa är inte de enda jag gillar utan det är dem som jag kom att tänka på just nu. Om man vill har mer tips kan man ju kolla på resten av min blogg.
  1. Jag tipsade redan om fyra favorit deckarförfattare i helgfrågan, och jag vill inte upprepa mig men de hamnar på första plats i denna lista. (Emelie Schepp, Mikaela Bley, Elly Grifiths och Anna Lihammar)
  2. Lars Kepler
  3. Val McDermid
  4. Alexander McCall Smith
  5. Tana French

Syndaätarens dotter (Kampen om Lomere #1) av Melinda Salisbury

Låt dig sugas in i en mörk, häpnadsväckande och förförisk debutroman! En historia full av oväntade vändningar. En fantasyskildring som kommer att förändra hela din definition av vad en YA-bok kan vara. 

Twylla bor i slottet och är förlovad med prinsen, men hon är inte en vanlig del av hovet. Twylla är drottningens bödel. 

Som drottningens utvalda kan enbart Twylla dricka ett gift som blandas med hennes blod. Hennes beröring dödar. 

Vem vågar vara nära en sådan person? Twylla är isolerad och saknar sin familj. Hon avskyr att tvingas avrätta människor, men hur ska hon kunna slippa ifrån sin påtvingade roll?

Men när hon får en ny vakt förändras allt. Lief är olik alla hon tidigare träffat. Han ser igenom hennes fasad och vill komma nära. 

Men att komma nära Twylla är farligt. Och hon är redan bortlovad. Drottningens ögon iakttar ständigt allt som Twylla gör. Och hon har hemliga planer som hotar både Twyllas och hela rikets framtid …

Melinda Salisburys målande debut har blivit nominerad till en stor mängd litterära priser i England och det finns planer på att göra en tv-serie av hennes mörka och fascinerande värld. Syndätarens dotter är första delen i trilogin Kampen om Lormere.
Bokomslag och beskrivning av boken hämtad från Semics förlags hemsida.
Jag vill även tacka förlaget för recensionsexemplaret jag fick.

Detta var en bok som jag inte hade hört talas om innan jag såg den på förlagets sida och blev intresserad av att läsa. Så när jag fick den som recensionsexemplar började jag läsa, och det var verkligen en bok som passade mig. Även om jag känner igen hela upplägget med ung vuxen fantasy böcker, den utvalda huvudpersonen som hamnar i en kärlekstriangel och andra intriger. Men det är inte tröttsamt att läsa om utan det får mig bara att vilja läsa vidare och nu när denna bok är slut längtar jag att få läsa fortsättningen för att få reda på vad som händer nu.

Ett litet plus är att författaren i sitt tack nämner om man är familjär med det brittiska blomsterspråket kan man läsa om de styckena i boken som handlar om blommor och få än mera av vad som hände i boken. Nu blev jag väldigt intresserad för att kolla upp detta.

måndag 26 mars 2018

#eggetpask18 eller Mias Påskläsutmaning


Jag har ju även tidigare år deltagit i Mias bokhörnas påskäsutmaning och så klart vill jag även göra det i år. Hon skriver så här om utmaningen i sitt inlägg:

Vi startar torsdagen 29/3 och avslutar annandag påsk 2/4 kl: 23.55 (kommer ett inlägg hos mig) och redovisar läsningen senast torsdagen 5/4 23.55.

Regler;

*för att vinna ska man läsa flest antal sidor och
extra plus om man skriver om hur det går på sin blogg vid minst två tillfällen
och trippelplus om man Instagrammar med taggen #eggetpask18

*man får "läsa" ljudböcker om man kan redovisa sidorna.

*man får läsa klart böcker man börjat på.

*skriva ett blogginlägg om vilka böcker du tänker läsa senast 27/3 via Inlinkz.

*Vinnare får ett presentkort på 100 kronor på Adlibris.

Min väl tilltagna bokhög finns på bilden nedanför, jag räknar inte med att kunna läsa alla, men det är dessa böcker som har prio ett bland alla böcker jag behöver och vill läsa, biblioteksböcker som ska lämnas tillbaka den 4e april, recensionsex etc. En salig blandning. Sen finns även de böcker jag ännu inte har läst klart som visas på bild i mitt senaste Pågående läsnings inlägg, från i lördags,


söndag 25 mars 2018

The Round House av Louise Erdrich

An exquisitely told story of a boy on the cusp of manhood who seeks justice and understanding in the wake of a terrible crime that upends and forever transforms his family.

One of the most revered novelists of our time - a brilliant chronicler of Native-American life - Louise Erdrich returns to the territory of her bestselling, Pulitzer Prize finalist The Plague of Doves with The Round House, transporting readers to the Ojibwe reservation in North Dakota. It is an exquisitely told story of a boy on the cusp of manhood who seeks justice and understanding in the wake of a terrible crime that upends and forever transforms his family. 

Riveting and suspenseful, arguably the most accessible novel to date from the creator of Love Medicine, The Beet Queen, and The Bingo Palace, Erdrich’s The Round House is a page-turning masterpiece of literary fiction - at once a powerful coming-of-age story, a mystery, and a tender, moving novel of family, history, and culture.
Bokomslag och beskrivning från Goodreads.

Varken författaren eller boken hade jag hört talas om tidigare, jag läste den för att jag har hittat en Booktuber squbbilesreads som har en bookclub på Goodreads med läsning av "books of diversity", och detta är en sådan bok. Det handlar om en ung indian och hans familj och vänner som lever i reservatet och det handlar om ett brott som drabbar hans familj och hela hans tillvaro.
Jag kan säga att jag är glad att jag läste den, även om jag inte ger den högsta betyg, men med sin ovanliga berättelse så är det en läsupplevelse.

Jag får verkligen ursäkta denna recension, jag är så trött att ögonen nästan trillar ihop när jag skriver detta så jag vet inte hur det blir. 

lördag 24 mars 2018

Pågående läsning #99 (och vad jag sett och hört i veckan)



Kan nästan använda mig av samma bilder som förra veckan, men inte riktigt pga två av de nyaste påbörjade böckerna har jag läst ut. Annars har läsningen gått dåligt under veckan hade försökt planera in desto mer läsning men som precis i förra veckan blev tittandet av Teen Wolf som tog tid från läsningen. Annars har jag endast tittat lite på Booktubesklipp och lyssnat på endast något avsnitt av Mordpodden i veckan förutom musik när jag har varit på mina promenader.

Nu hoppas jag att jag kommer läsa en hel del i veckan som kommer och även under påsken sen. 

fredag 23 mars 2018

Helgfrågan vecka 12/2018

 I veckans helgfråga skriver Mia så här

I läsväg brukar man snacka om påskekrim , vilket innebär att man ska läsa deckare i påsk.
Vilken är din bästa deckare?
(skulle man mot förmodan inte läsa deckare så tipsa om en annan fempoängare.)
Bonusfråga: Ibland är det gott med lite kalla rätter, jag (Mia) brukar göra en ris och räklåda jag tycker är god. Vad brukar du göra? 

Bästa deckare, det är ju jättesvårt att svara på, har läst så många bra. Så här kommer de tre topp författarna, tror jag, i alla fall de jag tänker på nu
Emelie Schepps deckare om advokaten Jana Berzelius. (senaste recensionen)
Mikaela Bleys deckare med reportern Ellen Tamm. (senaste recensionen)
Elly Griffiths, som är lite mera mysdeckare med arkeologen Ruth Galloway. (senaste recensionen)
När jag letade efter recensionerna så kom jag på en deckarförfattare som jag har upptäckt nu det senaste som jag har gillat och vill läsa mera av och det är Anna Lihammar (mera historiska deckare, utspelar sig på 1940-talet.) Recension finns här. och här.

Kalla maträtter förutom sallader, kan jag egentligen inte komma på mer än lax och svärfars räkägg (ägg med god röra i och en räka på, nu längtar jag ju till påskmiddagen när jag skrev detta).




torsdag 22 mars 2018

Hett i hyllan vecka 12/ 2018


Så här skriver Monika om Hett i hyllan:

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Denna vecka hittade jag denna, och just Håkan Nesser böcker har jag velat läsa länge, men har aldrig läst någon av honom, denna har nog samlat damm hemma hos mig i minst fem år. Så det verkar verkligen vara dags att läsa den.

December i Kymlinge. Medlemmarna i familjen Hermansson samlas för att fira 105-årsdagen - pappa Karl-Erik fyller 65, äldsta dottern Ebba 40.
Men ingenting blir som de tänkt sig. Natten före den stora bemärkelsedagen går Robert, sonen i familjen och ökändis efter sin insats i dokusåpan "Fångarna på Koh Fuk", ut på en promenad - och kommer aldrig tillbaka. Och nästa natt försvinner Ebbas son Henrik lika spårlöst.
Det är ett egenartat fall som den italienskättade kriminalinspektören Gunnar Barbarotti får ta hand om. Kan det vara en ren slump att två människor försvinner från samma familj och samma adress med ett dygns mellanrum? Finns det en plan? Finns det ett samband?
För att lösa gåtan med vad som hände de där decembernätterna måste Barbarotti nå in till denna dysfunktionella familjs svartaste hemligheter och göra det osynliga synligt - och det är inte utan att han önskar att det fanns en godartad högre makt att ty sig till i nödens stund. 

Människa utan hund är den första romanen i Håkan Nessers planerade Barbarotti-kvartett. 

onsdag 21 mars 2018

Min superkraft! av Viktor Frisk

Det tog sjutton år. Sjutton år för länge. Innan superbloggaren och artisten Viktor Frisk fick sin ADHD-diagnos fick han inte rätsida på någonting. När läkaren sa: ”Det står ju tatuerat ADHD i pannan på dig, hur har alla kunnat missa det?” var det många pusselbitar som föll på plats, men det blev även en rejäl tankeställare. ADHD förknippas ofta med något negativt, en sjukdom och belastning. Man klassas som dryg, jobbig och får många gånger höra att man dum i huvudet. Men för Viktor har diagnosen i stället öppnat totalt oväntade dörrar och han har lärt sig att dra nytta av sin rastlöshet och frenesi – ADHD:n har varit som en extra motor som drivit honom till framgång och rakt in i svenska folkets hjärtan.

Här berättar Viktor om sitt liv med ADHD. Om den struliga uppväxten på landet utanför Eskilstuna, om livet före diagnosen när ingen, absolut ingen, förstod honom. Om sin inre frustration, om tvivlen och skuldkänslorna. Men också om allt det positiva som han fått med sig från sina erfarenheter och hur han lyckats vända ADHD-diagnosen till en personlig superkraft.

Det här är boken som Viktor Frisk önskar att han, hans familj, lärare och kompisar hade kunnat läsa när livet var som tuffast. Han är storebrorsan som hjälper till att visa vägen till hur man kan hantera en vardag med ADHD. Här erbjuder han sina egna lösningar på det som många ser som ett hopplöst läge – vare sig det handlar om en hyperaktiv tonåring eller en frustrerad omgivning. För i Viktor Frisks värld är allting möjligt. Så länge turbomotorn är igång är det bara att tuta och köra.
Bokomslag och beskrivning av boken hämtad från Adlibris.

Enda sen jag hörde att Viktor Frisk hade skrivit en bok om sin ADHD har jag velat läsa den. Mest för att min egna son har ADD (utan H = hyperaktivitet) (+ tilläggsdiagnosen Asperger), och haft sina problem i skolan och det sociala samspelet. Sen kan man verkligen inte dra alla över en kam för var och en är sin egna person även om man lider av samma diagnos.
Men mycket som Viktor skriver om är mycket intressant att läsa plus att jag verkligen tycker att sådana här böcker behövs både för att upplysa andra som inte har en aning om vad det är att ha ADHD för att ge information plus att även ge styrka till de som lider av det så att de förstår att det finns andra som upplever samma sak. Det är extremt viktig info till dagens samhälle som ges att alla är inte som alla andra, och att psykisk sjukdom inte alltid är utav ondo.
Viktor skulle jag kalla en Superhjälte. Jag har lyssnat på hans och Ida Wargs podd, Den friska vargen (även om det faktiskt är rätt länge sedan nu), och gillar vad jag hör. Så förutom att läsa denna bok så tipsar jag även om den podcasten.

tisdag 20 mars 2018

Veckans topplista - svenska klassiker

Johanna efterfrågar svenska klassiker i veckans topplista, jag svarar att jag brukar inte läsa så där jättemånga klassiker men några poppade upp i huvudet när jag börja tänka efter, dock blev de bästa i barn och ungdomsgenren.


  1. Elsa Beskows bilderböcker intresserade mig som barn och jag gillar dem även nu som vuxen tex Tomtebobarnen.
  2. Astrid Lindgren en stor författare i svensk barnbokskultur, störst favorit som liten var Barnen i Bullerbyn.
  3. Kulla-Gulla fick mig att bli en bokslukare skrivna av Martha Sandwall-Bergström.
  4. Utvandrarserien av Vilhelm Moberg, läste jag som ung vuxen och den sitter kvar i mitt minne ännu.
  5. Nu däremot börjar det bli svårt vad jag ska lista här, kanske Selma Lagerlöf ( som jag har läst en del böcker av) eller Elin Wägner (som jag endast läst Pennskaftet av) eller Rosen på Tistelön av Emile Flygare Carlén. 

måndag 19 mars 2018

Brev till min dotter - redaktör Elcim Yilmaz

Kända mödrar skriver personligt till sina döttrar

Hur delar vi med oss av vår livserfarenhet till våra barn? Hur berättar vi för våra döttrar om de misstag vi gjort? Saker vi skäms över, som vi ångrar. Lika svårt kan det vara att prata om det vi är stolta över. Höjdpunkter i livet, smarta val vi gjort, klokskap vi samlat på oss. Det kan vara besvärligt att hitta det rätta tillfället för sådana samtal.
Den här antologin är tänkt att vara en inspirationskälla som belyser den starka men också svåra relationen mellan kvinnor som spänner över generationerna. Några av Sveriges absolut bästa skribenter har tillsammans skapat en spännande, stark och stolt samling texter, skrivna av mödrar till döttrar. Texter om unika erfarenheter de vill förmedla till sina döttrar, kloka råd, smärtsamma upplevelser, triumfer och nederlag.
Bland de medverkande finns Elaine Eksvärd, Mia Skäringer, Therése Söderlind, Martina Montelius, Märta Tikkanen, Katarina Mazetti, Maxida Märak, Carolina Neurath och Alexandra Pascalidou. Elcim Yilmaz är redaktör för boken.
Bokomslag och beskrivning av boken hämtad hos Adlibris.
En samling brev utav kända svenska kvinnor till deras döttrar som sagt. Jag gillar vad jag läser får både de bra och dåliga med att vara kvinna när jag läser.
Det enda som drar ner min läsupplevelse lite är att jag lyssnar på den och det är samma inläsare rakt igenom, så det gör det svårare att hålla isär varje kvinnas brev, hade varit bättre med olika inläsare och helst att kvinnan som hade skrivit brevet hade varit inläsaren, det skulle ha höjt hör/läsförståelsen och hör/läsupplevelsen av den.

söndag 18 mars 2018

Children of blood and bone: Solstenen av Tomi Adeyemi

Zélie Adebola minns hur det var när Orïsha var ett land som sjöd av magi. Det fanns i varje träd, varje eldsflamma och varje våg. Så är det inte längre. Under en hänsynslös kungs styre har både magin och människorna som kunde kontrollera den utplånats. Det har lämnat Zélie föräldralös och hennes folk utan hopp.
Men Zélie har en chans att slå tillbaka mot monarkin och göra Orïsha till ett magiskt land igen. Tillsammans med den förrymda prinsessan Amari måste Zélie övervinna den lömska kronprinsen, som är fast besluten att förinta magin för gott. Men Zélie ställs inför oväntade svårigheter när hon kämpar för att ta kontroll över sina egna krafter – och över hur hon egentligen känner för fienden.
 Tjugotreåriga Tomi Adeyemi har ett nigeriansk-amerikanskt ursprung och bor i San Diego, Kalifornien, där hon jobbar som författare och skrivcoach. Hon har en examen i engelsk litteratur från Harvard och har studerat västafrikansk mytologi i Brasilien.
Children of blood and bone: Solstenen är hennes första bok, en fantasyroman som utspelar sig i en miljö inspirerad av Västafrika och Black Lives Matter-rörelsen. Om drivkraften bakom att skriva boken berättar hon: "I was determined to write an incredible YA story, with adventure and imagination like nothing people had ever experienced. And my protagonist was going to be black. And you know what? It wouldn't matter. Because when you have a good story, it doesn't matter who the story is about. If you have a good story, there will be people who are dying to read it and studios that are dying to produce it."
Bokomslag och beskrivning av bok och författare hämtad från Lavender Lits hemsida. Även ett stort tack till förlaget att jag fick denna bok som recensionsexemplar av dem.
Denna bok har jag velat läsa sen första stund jag hörde talas om den bland de Booktubers jag ser på, och sen när de började recensera den och bara hade gott att säga om den blev jag än mer lässugen.
Och när jag sen fick den som recensionsexemplar från Lavender Lit kunde jag inte annat än bara slänga mig över den, och vad bra den var. Jag flög genom den och ville inte lägga den ifrån mig alls. Nu när den är slut vill jag bara ha mera. Och mer är på gång som tur är. I författarens tack förstod jag att den även ska bli film och det ser jag verkligen framemot för jag vill verkligen se mer av Zélie, Amara och Tzain. 
Gillar när berättelsen utspelar sig i ett ändå känt område som "västafrika" med sin magiska världsuppbyggnad och att det är två starka (men även svaga) unga kvinnor som är de stora hjältarna. 

lördag 17 mars 2018

Pågående läsning #98 (+ vad jag sett och hört på)

Samma böcker som jag läste förra veckan.
Veckans läsning blev inte som det var tänkt, läste inte ut en enda påbörjad bok, pga jag fastande i att titta på Teen Wolf istället, fast jag har sett det flera gånger om, så är det en TV-serie som jag kan se på och fastna i.
En annan orsak berodde på att jag började läsa flera andra böcker som intresserade mig mycket mera, en till och med läste jag ut, så jag ska väl inte vara besviken över hur läsningen har varit. Fast det kunde ju ha gått bättre om jag inte hade varit så upptagen med att titta istället.

Lyssnat på något annat än musik har jag inte gjort under veckan som har gått under mina promenader, så poddarna jag försöker lyssna ikapp på har jag inte hunnit med heller.

Nya böcker som jag har påbörjat denna vecka.

fredag 16 mars 2018

Helgfrågan vecka 11/2018

 Dags för helgfrågan, denna vecka skriver Mia så här;
Vad ogillar du i böcker?
Egentligen inte så mycket men det skulle kunna vara upprepningar. Eller alltför ingående beskrivningar, för det behövs inte alltid. Om ni förstår vad jag menar med det.
Dr Jekyll och Mr Hyde har väl alla hört talas om, förvandlas du någon gång till Mr.Hyde?
Nej, det skulle jag inte vilja säga. Har ett rätt så jämnt humör om man behandlar mig väl.

torsdag 15 mars 2018

Hett i hyllan vecka 11/2018

Monika skriver så här om Hett i hyllan

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?


Efter att ha läst första delen för något år sen skulle man ju tycka att del två skulle bli läst och inte fortfarande ligga där och samla damm.

Bricken har blivit ribbkaperska. "Arbete gör en till en riktig människa", säger mamma Frida som gärna skulle vilja lära upp henne så att hon blir en riktigt duktig tvätterska också. Men Bricken märker att både hon själv och sågverket håller på att förändras - varför tittar Nilsson så underligt på henne, och vad är det med Jorma som alltid har varit hennes bäste vän? Men snart blir det helt andra tankar som fyller Brickens sinne när hela hennes tillvaro kastas omkull.

onsdag 14 mars 2018

Chimamanda Ngozi Adichie - feministiska verk (Femmeruary)

I februaris månad försökte jag mig på att läsa endast böcker av och om kvinnor i Femmurary som booktubern Lauren and the Books, visst lyckades jag för det mesta av det, jag lyckades i alla fall lyssna på dessa två helt fantastiska feministiska texter av den fantastiska Nigerianska författaren Chimamanda Ngozi Adichies. Jag har sett och lyssnat på hennes TED-talk tidigare men nu när jag lyssnade på den och även Ett brev till en nybliven författare så blir jag helt lyrisk hur duktigt hon uttrycker sig om feminism. Jag hoppas alla som läser(lyssnar) på dem tar åt sig det hon vill förmedla.

Första gången författaren Chimamanda Ngozi Adichie blir kallad feminist är hon fjorton år. "Det var inte någon komplimang. Det hörde jag på tonen – det var en ton som hade passat ett yttrande som: 'Du är ju för terrorism.'" Istället för att värja sig mot ordet bestämmer sig Chimamanda Ngozi Adichie för att göra det till sitt, och strunta i omgivningens invändningar om att alla feminister är olyckliga och ogifta manshatare, att feminism är något i grunden oafrikanskt och att riktiga feminister inte bär läppglans.

Alla borde vara feminister är Chimamanda Ngozi Adichies personliga och inspirerande upprop för en feminism som angår oss alla och som lyfter blicken ut mot världen. Texten är från början ett bejublat TED-talk som setts av över två miljoner människor på Youtube, och som samplats av Beyoncé i låten ***Flawless.
Alla borde vara feminister ges ut i samarbete med Sveriges Kvinnolobby, FN-förbundet, LO, TCO, Teskedsorden, Unizon och Gertrud Åström. Boken distribueras under december månad som en gåva till alla elever i årskurs 2 i den svenska gymnasieskolan.
 "Genus spelar en viktig roll i hela världen. Och jag skulle gärna vilja att vi i dag börjar drömma om ett annorlunda samhälle. En rättvisare värld. En värld med lyckligare män och lyckligare kvinnor som är ärligare mot sig själva. Och det är så här vi ska börja: vi måste uppfostra våra döttrar annorlunda. Vi måste även uppfostra våra söner annorlunda."

Kära Ijeawele. Vilken lycka. Och vilka fina namn: Chizalum Adaora. Hon är ljuvlig. 

Så inleder Chimamanda Ngozi Adichie sitt brev till en väninna som just fått en dotter. Ett varmt och inspirerande brev som består av femton råd till nyblivna föräldrar. Vad är en feministisk förälder? Hur ser ett jämställt föräldraskap ut? Hur lär man sitt barn att bli tryggt i sig själv och inte låta sig begränsas av andras förutfattade meningar?

Adichies råd utgör en nyanserad och kärleksfull påminnelse om hur viktigt det är att vi tar ansvar för de värderingar vi förmedlar till nästa generation.

Med Brev till en nybliven förälder följer Chimamanda Ngozi Adichie upp succén med Alla borde vara feminister, ett personligt manifest som 2015 delades ut till samtliga gymnasieskolor i Sverige, i ett projekt initierat av Sveriges Kvinnolobby och Albert Bonniers Förlag.
"Sätt den i händerna på alla föräldrar oavsett om de uppfostrar flickor eller pojkar! Texten är både klok och underhållande."
Dagens Nyheter

tisdag 13 mars 2018

Veckans topplista böcker att se framemot i vår


Jag som Johanna och alla andra börjar väl tröttna på vintern nu och Johanna efterfrågar listor av böcker vi ser framemot att läsa i vår, det kan vara nyutkomna eller bara de som står i bokhyllan som vi vill läsa, jag kommer att göra en lista av en blandning av dessa böcker ( + något bibliotekslån).


  1. Children of Blood and Bone: Solstenen av Tomi Adeyemi, en fantasy som utspelar sig i västafrika som kommer ut nu i mars som jag verkligen ser framemot att läsa för jag har bara hört bra om den.
  2. Ett himla jävla solsken av Fatima Bremmer, augustpristagare i faktakategorin om Ester Blenda Nordström som jag gärna vill läsa.
  3. Artemis av Andy Weir- fast egentligen inte har hört mycket dåligt om den med jämförelse med Ensam på Mars
  4. The Unseen World av Liz Moore, en bok jag har hört mycket bra om och nu är jag nyfiken på att få läsa den.
  5. Magnus Chase del 1 Krigarens svärd av Rick Riordan, har gillat författarens böcker jag har läst om den grekiska och romerska mytologin och är nu nyfiken på se hur han väver in vår nordiska.

söndag 11 mars 2018

Låt det som varit vila av Marianne Cedervall

Det är i mitten av november och i gotländska Mullvalds är planeringen av årets tryffelfestival i full gång. Med hjälp av guider och lagottohundar kommer deltagarna få leta tryffel i naturen och sedan avnjuta den exklusiva delikatessen i sex olika rätter under en helkväll på socknens restaurang.
Anki Karlsson har bjudit med sig sina tre väninnor från fastlandet - Lena, Gunilla och Ingegerd - och tillsammans ska de njuta några härliga dagar med ridning, god mat och inte minst varandras sällskap. Även Tryggve Fridman har fått besök, av sin syster och svåger och dennes vän. Tryffelsafarin blir succé men strax efter middagen händer något förfärligt. En av gästerna faller ihop och dör. Tryggve är övertygad om att det inte är någon naturlig död, utan tror att det rör sig om förgiftning. Parallellt med polisens utredning drar han igång en egen spaning tillsammans med Anki. Det visar sig att flera av gästerna har motiv, och att starka känslor som hämnd och girighet pyr under ytan.
Bokomslag och beskrivning hämtad från Bokus,

Har gillat Cedervalls böcker sen jag började läsa dem, de är de där mysdeckarna som jag gillar. Ibland behöver det inte vara spänning rakt igenom en deckare utan det där mera myset som i en Agatha Christie eller en Maria Lang. Och det är det här med på Gotland mitt ibland hästar och tryfflar.

lördag 10 mars 2018

Pågående läsning # 97 (+ vad jag sett och hört på)


Nja läsningen denna vecka har inte gått så där jättebra försökt att läsa i de här böckerna (samma som i förra veckan) men inte klarat av att läsa ut någon även om jag hade velat det.

Det som gjorde att läsningen blev lite lidande var att jag under veckan har tittat på en hel del avsnitt av Teen Wolf (min favorit TV-serie) och filmen American Assasin.

Lyssnat endast på musik har jag gjort denna vecka, förutom några poddavsnitt av Svenska mordhistorier och Mordpodden har det blivit.

fredag 9 mars 2018

Ett hov av taggar och rosor av Sarah J Maas

När den nittonåriga jägarinnan Feyre dödar en varg i skogen dyker det upp en odjursliknande varelse och kräver vedergällning. Feyre tvingas följa med till ett farligt, magiskt rike hon bara trodde fanns i sagorna, och väl där inser hon att varelsen inte är ett djur, utan Tamlin: en av de livsfarliga, odödliga feer som en gång styrde över deras värld.
Feyres känslor för Tamlin övergår så småningom från iskall fientlighet till en blixtrande passion som överskuggar alla varningar och lögner hon hört om hans farliga och vackra värld.
Men när en uråldrig, ondskefull skugga växer till sig över feernas land måste Feyre stoppa den – annars kommer både Tamlin och hans värld att gå under.
Ett hov av taggar och rosor är den första delen i Sarah J. Maas helt nya fantasyserie. Ett måste för alla som gillar Glastronen-serien eller George R. R. Martin.
Bokomslag och beskrivning av boken hämtad från Modernista. Jag får även tacka Modernsista som sände mig boken som recensionsexemplar.

Nu kände jag inte för att läsa om denna bok pga att jag i oktober läste den i original på engelska här är en länk till den recensionen.

Sen som jag skrev i den recensionen var jag inte så förtjust i denna bok om jag jämför Maas andra serie den om Glastronen jag verkligen gillar. Nu när jag fick denna översatta så kände jag bara för att jag måste kolla upp hur dessa faerie eller fay blev översätt. Och det verkar vara en blandning av älvor, högalver, väsen som används. Det gjorde mig inte mycket klarare vad det är för väsen som syftas på, för de verkar inte finnas i vår kultur ( mytologi) här i norden och jag uppfattar dem som en blandning av våra feer och alver fast med mera grymhet i sin natur. För de verkar vara odödliga, med klor och vassa tänder och en del har vingar och kan flyga.

Just nu läser jag och Ewelina nästa bok i serien tillsamman A Court of Mist and Fury och den verkar vara bra hittills. 

torsdag 8 mars 2018

Hett i hyllan vecka 10/2018



Monika skriver så här om HETT I HYLLAN

Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

Och jag fortsätter med de där recensionsböckerna som jag fick för ca 1½ år sen som jag aldrig läste, men jag ville men jag hade hamnat i en liten lässvacka. Men jag vill läsa dem rätt snart och det hoppas jag på blir gjort också.

Vad är det värsta din bästa vän skulle kunna göra mot dig?
Det var visserligen inte mord. Ett ögonblicks ouppmärksamhet, en tragisk olycka och två barn är döda. Dina barn.
Du bor i ett litet ö-samhälle och kan därför inte undkomma kvinnan som har förstört ditt liv. Varje slumpartat möte blir en plågsam påminnelse om vad du har förlorat din familj, din framtid, din psykiska hälsa.
Hur länge dröjer det innan hämndbegäret blir för svårt att motstå? Om du saknar skäl att leva vidare, varför då inte låta dina mörkaste tankar bli till handling?
Så: Vad är det värsta du skulle kunna göra mot din bästa vän?

onsdag 7 mars 2018

Ibland mår jag inte så bra av Therese LIndgren

Att må dåligt psykiskt är inget att skämmas över, säger Therése Lindgren, Sveriges största kvinnliga youtuber. Hon blev Årets Youtuber både 2016 och 2015 och hennes hyllade videor består av allt från glada skönhetstips till tårfylld ensamhet. I den här boken fördjupar hon sig mer i sin bakgrund och varför hon ibland inte mår så bra. Hur känns panikångest? Vad kan man göra för att peppa sig själv? När ska man söka hjälp och vad finns det för hjälp att få? Hur kan någon som är så framgångsrik också må så dåligt?

På ett ärligt, personligt och ofta humoristiskt och lättsamt sätt tar sig Therése Lindgren an ett svårt ämne från många vinklar. Hon vill berätta om sin egen psykiska ohälsa och få andra att förstå att det här är vanligt och drabbar de flesta människor någon gång i livet. Therése varvar sina egna berättelser och erfarenheter med fakta. Hon delar även med sig av tips som hur du andas dig ur en panikattack, hur du kan prata om ditt tillstånd med vänner och familj eller något så grundläggande som hur du tar dig upp ur sängen på morgonen. Ibland är det såklart viktigt att man söker professionell hjälp och andra gånger kan man faktiskt må bättre av att acceptera läget.
Bokomslag och beskrivning hämtad från Adlibris.

En youtuber som jag har tittat på lite då och då, fast skulle väl säga inte så mycket. Men har ändå fascineras över att hon i denna bok öppnar upp och berättar om sig själv som hon gör, tycker det är starkt att berätta sin historia när hon mår som hon gör.
Tycker det är bra att sådana här böcker får skrivas och ges ut så att de som behöver läsa får göra det, både de som behöver för att de ska förstå hur andra kan må men även till dem som mår dåligt som inte vågar berätta för det är "skämskultur" på dem/oss som lider av något psykiskt.
Tror det finns en stor mörkertal på de som inte söker hjälp för än det nästan är försent, så därför hoppas jag att de som mår dåligt kan få läsa något sådant här och få en puff i rätt riktning, plus att det förhoppningsvis blir mer förståelse ute i "världen".