söndag 4 mars 2018

Fandom av Anna Day

Tänk om du kunde vara Katniss i Hungerspelen – på riktigt? Coolt, va? Fast sedan kommer du på att du ju inte kan skjuta med pil och båge eller klättra i träd som hon, och inte har hennes överlevnadskunskaper ... För Violet och hennes kompisar är det inte Hungerspelen utan boken och filmen Galgdansen som gäller. De skriver fanfiction och håller på med cosplay, och under en fandomträff på Comic Con händer det ofattbara – Violet och hennes vänner transporteras till The Galgdansen på riktigt. Fem minuter senare har de orsakat hjältinnans död. Det blir upp till Violet att ta hennes plats, spela huvudrollen, förälska sig i hjälten och ta sig levande tillbaka till sin värld. Men berättelser har en tendens att få ett eget liv … 

Ett actionfyllt, genreöverskridande fantasy-äventyr av ett nytt stjärnskott på YA-scenen. 


Bokomslag och beskrivning hämtad från  B/Wahlströms förlag. Jag tackar dem även för att jag fick boken som recesnionsexemplar,

Detta var en fullpoängare, med en spännande och ovanlig historia. Även med en del twistar som jag inte räknade med.
Anna Day hade först skrivit berättelsen om Galgdansen men inte fått den utgiven, sen hade förlaget som gett ut boken haft en annan tävling där denna historia att fans till ev viss fandom skulle dras in i händelserna vann, och förlaget bad därför Anna Day skriva om sin berättelse till denna bok. Ett lyckat koncept tycker jag det blev.
Det enda jag kanske störde mig på var att det skulle vara så många andra referenser till kända verk rakt igenom, som tex (kommer inte ihåg allt för jag lyssnade till ljudboken och minns inte alla) Hungerspelen, Divergent-serien, Harry Potter, Shakspear, Hans och Greta, Rapunzel, Alice i Underlandet och Trollkarlen från Oz. Och många gånger behövde man ha läst nämnda verk för att förstå referensen. 
Men i överlag en läsvärd bok.

2 kommentarer:

  1. Den finns som ljudbok med, får se om jag lyssnar.

    SvaraRadera
    Svar

    1. Det går jättebra att lyssna på den det gjorde jag. Dock kan sömnen bli lidande om du brukar lyssna innan du ska sova. ;)

      Radera