onsdag 21 mars 2018

Min superkraft! av Viktor Frisk

Det tog sjutton år. Sjutton år för länge. Innan superbloggaren och artisten Viktor Frisk fick sin ADHD-diagnos fick han inte rätsida på någonting. När läkaren sa: ”Det står ju tatuerat ADHD i pannan på dig, hur har alla kunnat missa det?” var det många pusselbitar som föll på plats, men det blev även en rejäl tankeställare. ADHD förknippas ofta med något negativt, en sjukdom och belastning. Man klassas som dryg, jobbig och får många gånger höra att man dum i huvudet. Men för Viktor har diagnosen i stället öppnat totalt oväntade dörrar och han har lärt sig att dra nytta av sin rastlöshet och frenesi – ADHD:n har varit som en extra motor som drivit honom till framgång och rakt in i svenska folkets hjärtan.

Här berättar Viktor om sitt liv med ADHD. Om den struliga uppväxten på landet utanför Eskilstuna, om livet före diagnosen när ingen, absolut ingen, förstod honom. Om sin inre frustration, om tvivlen och skuldkänslorna. Men också om allt det positiva som han fått med sig från sina erfarenheter och hur han lyckats vända ADHD-diagnosen till en personlig superkraft.

Det här är boken som Viktor Frisk önskar att han, hans familj, lärare och kompisar hade kunnat läsa när livet var som tuffast. Han är storebrorsan som hjälper till att visa vägen till hur man kan hantera en vardag med ADHD. Här erbjuder han sina egna lösningar på det som många ser som ett hopplöst läge – vare sig det handlar om en hyperaktiv tonåring eller en frustrerad omgivning. För i Viktor Frisks värld är allting möjligt. Så länge turbomotorn är igång är det bara att tuta och köra.
Bokomslag och beskrivning av boken hämtad från Adlibris.

Enda sen jag hörde att Viktor Frisk hade skrivit en bok om sin ADHD har jag velat läsa den. Mest för att min egna son har ADD (utan H = hyperaktivitet) (+ tilläggsdiagnosen Asperger), och haft sina problem i skolan och det sociala samspelet. Sen kan man verkligen inte dra alla över en kam för var och en är sin egna person även om man lider av samma diagnos.
Men mycket som Viktor skriver om är mycket intressant att läsa plus att jag verkligen tycker att sådana här böcker behövs både för att upplysa andra som inte har en aning om vad det är att ha ADHD för att ge information plus att även ge styrka till de som lider av det så att de förstår att det finns andra som upplever samma sak. Det är extremt viktig info till dagens samhälle som ges att alla är inte som alla andra, och att psykisk sjukdom inte alltid är utav ondo.
Viktor skulle jag kalla en Superhjälte. Jag har lyssnat på hans och Ida Wargs podd, Den friska vargen (även om det faktiskt är rätt länge sedan nu), och gillar vad jag hör. Så förutom att läsa denna bok så tipsar jag även om den podcasten.

1 kommentar: