onsdag 27 januari 2021

Frankisstein : en kärlekshistoria av Jeanette Winterson

 På bokens baksida står det så här och de är enda beskrivningen av handlingen på och i boken.

Jag är den jag är, men den jag är är inte en varelse, inte ett kön, Jag lever med dubbelhet.


Om kropparna vi lever i och om kropparna vi vill ha. Det är en regnig och kylig sommar 1816 vid Genève-sjön, där ett litet sällskap, bestående av Byron, Shelley och Mary Shelley samlas. De roar sig med spökhistorier och samtal om möjligheten att väcka en död människa till nytt liv. Till en mässa i Memphis tvåhundra år senare anländer Ry Shelley, läkare och transperson, för att studera robotars påverkan på människans hälsa. Han bekantar sig snabbt med den vackra receptionisten Claire och walesaren Ron Lord, som producerar avancerade sex-robotar, och träffar också den karismatiske Victor Stein. Jeanette Winterson har gjort ett lekfullt omtag på Mary Shelleys klassiska "Frankenstein". En bok om AI och flytande könsgränser.

Bokomslag och beskrivning hämtad från Bokus.

Jag visste inte mer än vad som stod på baksidan om boken, att den hade kopplingar till Frankenstein och att den handlade om robotar plus att några som jag visste tyckte om boken, därför var jag rätt nyfiken på att läsa denna bok, efter att jag har läst en del av Winterson som jag inte tyckt om men även hennes två "biografier" och 12 julberättelser och gillat dem.

Kan säga att jag tyckte om premisserna att både på 1800-talet få historien bakom Frankenstein tillkommelse och även från 2000-talet med robotar och annat vetenskapligt berättat för mig, och en bonus med flytande könsgränser gällande Transgender diskussion, men dock kände jag inte helt fullt ut att denna bok var något som jag fullt ut gillade. Saknade något i berättelsen speciellt som slutet var lite abrupt. Men jag ångrar inte att jag har läst denna, och ser framemot att prova att läsa mera av Winterson även om jag kanske inte kommer att fullt ut gillar allt jag läser av henne.

Denna bok ingår i Kaosutmaningen #22 - en bok baserad på en annan litterär berättelse.

2 kommentarer:

  1. Den har jag på läslistan. Är verkligen sugen, trots att du inte är helt positiv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den är inte dålig, och alla har inte samma smak...

      Radera