torsdag 14 januari 2021

Hett i hyllan vecka 2 / 2021

 

Så här skriver Monika om Hett i hyllan
Jag bara gissar nu, men jag tror inte jag är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker jag. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?

När Kazuo Ishiguro fick nobelpristaget köpte jag denna pocket för att läsa, då jag har ett projekt där jag vill läsa ett verk av varje nobelpristagare i litteratur, även om jag för många år sen läste hans bok Never let me go, som jag gillade jättemycket och kan tänka mig läsa om, Begravd jätte har dock ännu inte blivit läst men jag har planer för att göra det detta år.

Det är 500-tal. Romarna försvann för längesedan, och det land som en gång ska komma att bli England sveps sakta men säkert in i ett slags kollektiv minnesförlust som kallas "dimman". I landskapet rör sig människor på obestämd flykt; föräldrar söker sina barn, barn söker sina föräldrar. Men det är också en värld, som Ishiguro skildrar den, befolkad av monster och demoner. Och mitt i allt detta befinner sig Axl och Beatrice, ett åldrat par som ger sig ut på en lång och farofylld resa för att hitta sin son, sedan många år försvunnen.

Kazuo Ishiguros nya roman, den första på tio år, är en symbolladdad, svart och mystisk saga. Ishiguro leker med genrer och överskrider dem. Begravd jätte är äventyrsberättelse, pikareskroman, fantasy - allt på en och samma gång. Och, på ett djupare plan, är den också en betraktelse över - och kanske ifrågasättande av - myternas och det kollektiva minnets betydelse.

7 kommentarer:

 1. Jag har inte läst något av honom, än, men jag vill nog gärna göra det. Har sett filmen Never let me go och den var riktigt bra.

  SvaraRadera
 2. Jag har inte läst något av honom men vem vet.

  SvaraRadera
 3. Jag ska förhoppningsvis läsa Never Ler Me Go i februari :)

  SvaraRadera
 4. Den finns som hyllvärmare hos mig också. har läst annat av den författaren och älskat de böckerna.

  SvaraRadera
 5. Den har jag läst och jag tyckte att den var bra. Man får vara beredd på långsam berättartakt. Äventyrsberättelse? Snarare sagobetonad, vacker, om liv och död.

  SvaraRadera
 6. Jag har läst två av hans böcker och verkligen gillat. Så lite nyfiken på den här.

  SvaraRadera
 7. Jo men den har jag läst! Den var bra. Gillar allt jag läst av Ishiguro. Det som fascinerar mig med honom är att hans böcker är så diametralt olika.

  SvaraRadera